AKTUELNO

S obzirom na to da smo ponovo zagazili u period ekstremno visokih temperature (sutra se očekuje 41 stepen u glavnom gradu), iz javnog preduzeća JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" apeluju na Beograđane da racionalno troše vodu za piće i higijenske potrebe.

Posle 18 časova, i pored brojnih apela upućivanih prethodnih dana, dolazi do naglog skoka potrošnje vode, pogotovo u prigradskim delovima grada, pa je izuzetno važno da se odgovorno ponašamo kada je potrošnja vode u pitanju.

Kada vode imamo u izobilju, ne vodimo preterano računa o njenoj vrednosti i važnosti, već ona za većinu ljudi jednostavno izvire iz česme. Retko kada razmišljamo o putu koji je voda iz vazduha i zemljišta morala da pređe do nas i naših domaćinstava, a taj put izuzetno je dugačak i naporan.

Verovatno će vam zvučati puno, ali ukoliko vodimo računa o štednji vode, dnevna potrošnja po osobi iznosi oko 140 litara. S obzirom da se više od 1/3 sveukupne količine vode potroši u kupatilu, jasno je da su ovde mere štednje najpotrebnije. Tuširanjem umesto kupanja u kadi uštedimo i preko 100 litara, a u slućaju da imate neispravan vodokotlić iz koga voda curi u tankom mlazu, u sat vremena isteče i do 4 l, u jednom danu 88 litara. Isto pravilo važi i za neispravne slavine - samo jedna kap vode u sekundi iz neispravne česme godišnje naraste na količinu od 6.200 litara.

Ipak, tokom vrelih meseci, najčešći uzrok neracionalne potrošnje vode je zalivanje travnjaka, u manjem broju bašta, ali i punjenje bazena, pranje dvorišta itd.

Foto: E-Stock/Dušan Milenković

Preporuka je da smanjite nepotrebnu upotrebu vode zalivanjem travnjaka i bašte tokom hladnijih ranih jutarnjih sati. Ako zalivate kada je sunce visoko, veći deo vode će jednostavno ispariti umesto da tone u zemlju gde joj koren biljke može pristupiti, a može čak i da oprži nežno lišće.

Prema Odluci o prečišćavanju i distribuciji vode JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija", onaj ko krajnje nenamenski troši vodu, odnosno koristi je u poljoprivredne ili slične svrhe može biti sankcionisan novčanom kaznom od 10.000 ukoliko je reč o fizičkom i 50.000 dinara u slučaju da se radi o pravnom licu.

S druge strane, svi koji poseduju bazen u svom dvorištu važno je da povedu računa o merama bezbednosti i na odgovarajući način obezbede prostor namenjen za kupanje. Ako imate bazen u dvorištu, neophodno je da bude bezbedno ograđen kako biste sprečili decu da uskoče ili padnu u njega. Postavite zaštitni pokrivač na bazen kada nije u upotrebi i nikada ne dozvolite detetu da pliva samo u bazenu.