AKTUELNO

Tokom analize komaraca sa teritorije Beograda nadležni u preduzeću "Gradska čistoća" detektovali su virus Zapadnog Nila, potvrđeno je danas na konferenciji za novinare u tom preduzeću i istaknuto da građani ne treba da brinu jer su preduzete sve mere i situacija je pod kontrolom.

Direktorka Sektora ekologije i unapređenja životne sredine Olivera Vukićević Radić rekla je da je u laboratoriji tog sektora detektovan virus Zapadnog Nila iz uzoraka komaraca sa teritorijie opštine Palilula.

Navela je da Sektor ekologije i unapređenja životne sredine dobio od Grada Beograda 22 vozila i podsetila da je ove godine kupljeno još 10 vozila u okviru "Gradske čistoće".

- Imamo još sedam vozila kada je u pitanju monitoring i posedujemo kompletnu opremu, odnosno uređaje kojima sa zemlje vršimo suzbijanje komaraca - rekla je Vukićević Radić.

Dodala je da je akcija suzbijanja odraslih formi komaraca od maja do sada vršena na 84.000 hektara na 16 beogradskih opština, dok je na teritoriji opštine Obrenovac urađeno 5.190 hektara.

- Suzbijanje larvi komaraca koje smo započeli krajem februara, početkom marta, urađeno je na 7.800 hektara. Pratimo situaciju na terenu, svaki dan radimo monitoringe komaraca, i larvi i odraslih formi, i svaki dan se radi njihovo suzbijanje - rekla je Vukićević Radić.

Naglasila je da je situacija na terenu trenutno zadovoljavajuća i navela da nestaje vrsta rečnih komaraca, a da se sve više pojavljuju kućni komarci koji zapravo i prenose virus Zapadnog Nila.

Dekan Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Željko Tomanović pojasnio je da se kućni komarci hrane u zatvorenim prostorima i na otvorenom oko naselja, dodajući da je radijus njihovog kretanja 200, 300, 400 metara.

Rukovodilac Službe laboratorijskih ispitivanja Milica Rajković rekla je da nema potrebe za panikom i pojasnila da virus Zapdnog Nila ima više genetičkih promena u svom RNK genomu, tako da može biti različitih formi i više ili manje agresivan po stanovništvo.

Kako je istakla, u Beogradu je registrovan manje agresivan.

- Građani ne treba da izbegavaju određene delove grada zato što nema potrebe za panikom. Ustanovljeno ke prisustvo virusa Zapadnog Nila, ali to nije ništa alarmatno - ukazala je Rajković.

Iz "Gradske čistoće" mole sugrađane da se ponašaju odgovorno, obavezno koriste repelente i mrežice protiv komarca, te da izbegavaju boravak napolju za vreme najveće aktivnosti tih insekata, od 19 do 24 časa, kada i ekipe sprovode akcije suzbijanja komaraca.

Takođe, sugrađanima se apeluje i da ne ometaju rad ekipa "Gradske čistoće" tokom akcije suzbijanja komaraca.

Osim toga, sugrađanima se apeluje da ne zanemaruju simptome i obavezno se jave lekaru usled pojave visoke temperature, glavobolje, malaksalosti ili osipa u predelu grudnog koša.

Apeluje se na Beograđane da ne ometaju akciju preduzeća i dozvole ekipama intenzivno suzbijanje komaraca.

Akcija suzbijanja odraslih formi komaraca vršiće se i danas, a obuhvativhe lokacije: nasip od Crvenke ka Dunavcu, nasip od Dunavca ka Crvenki, Adu Huju, Višnjicu do Bele stene, Donji Kalemegdan, Ritopek, Vinču uz Dunav, Gročku uz Dunav, Brestovik, Višnjicu, Višnjičku banju 1 i 2, Vinču 1 i 2, Grocku 1 i 2, Obrenovac - Belo polje, Dudove, Rvate, II i III mesnu zajednicu, Malu Moštanicu, Barič, Mislođin, Draževac, Jasenak, Konatice i Poljane.

Žitelji Beograda svakog radnog dana od 7 do 15 sati mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatni broj telefona 0800-000-807 ili putem elektronske pošte na adresu: ekologija@gradskacistoca.rs

Autor:

#Beograd

#Virus

#komarac

#zapadni nil