AKTUELNO

Od 2008. pa do 2013. godine sistem socijalne zaštite u Beogradu bio je praktično urušen.

Budžet za ulaganje u objekte socijalne zaštite u Gradu Beogradu 2012. godine iznosio je 20 miliona dinara, dok je ove godine taj iznos premašio 200 miliona dinara, istakla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević za TV Pink.

– Od 2008. pa do 2013. godine praktično je bio urušen sistem socijalne zaštite u Beogradu, nije bila pokrenuta ni jedna nova socijalna usluga, nije bilo ličnog pratioca, personalnih asistenata niti pomoći u kući za decu sa smetnjama u razvoju. Nisu građeni novi dnevni boravci, niti namenske ustanove u kojima korisnici mogu da imaju konkretan smeštaj – rekla je Stanisavljević.

Podsetila je da je 2019. godine u Beogradu i Srbiji prvi put počela da se primenjuje usluga „Predah”, za privremeni i povremeni boravak osoba sa autizmom.

Direktor Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju Petar Jordanov podsetio je da je uz taj boravak otvoreno još ovakvih prostora na nekoliko lokacija, poput onih u Ovči i Sopotu, što je mnogo značilo za roditelje koji žive u tim sredinama.

#nataša stanisavljević