AKTUELNO

Stavljena je tačka na pitanje šta to pliva Adom Ciganlijom.

Koja je to kreatura juče uplašila plivače na Adi? Nakon brojnih komentara na samom snimku, kao i na našem portalu, stručnjaci za rečnu faunu skrenuli su nam pažnju o kakvoj se "nemani" zapravo radi.

Snimak koji je jedna od posetilaca Ade Ciganlije napravila juče kružio je društvenim mrežama, a završio i u brojnim medijima. Uprkos napisima, nije u pitanju ni ajkula, ni monstrum, ni čudovište iz Loh Nesa, već riba zvana tolstolobik koja je - bezopasna.

Onaj koji je juče viđen definitivno je odrasla jedinka sivog tolstolobika, ili velikoglavog šarana, kako se još naziva, pliva blizu površine i hrani se planktonima. Za ljude je potpuno bezopasan.

Tolstolobik je riba iz grupe šarana, srebrnastih bokova a tamno sivih leđa. Glava mu je specifična i velika zbog čega je i dobio nadimak “glavonja”. Naziv tolstolobik poštiče iz ruskog jezika (tolstij lob znači na ruskom debelo čelo). Poreklo mu je iz severnoistočne Azije, sa sliva reke Amur.

Postoji dve vrste tolstolobika: sivi tolstolobik (Hypophthalmichthys nobulus) i beli tolstolobik (Hypophthalmichthys molitrix). Ove vrste se više razlikuju po boji nego po anatomiji, a zanimljivo je da se te dve vrste ne mešaju prilikom parenja u prirodnim uslovima.

#Ada Ciganlija