AKTUELNO

JKP "Gradska čistoća" saopštilo je danas da za suzbijanje komaraca u Beogradu koristi potpuno bezopasan preprat i najavilo da će podneti krivičnu prijavu protiv predsednice Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Mile Popović zbog, kako navode, otvorenog poziva na linč zaposlenih u ovom javnom preduzeću.

Direktor "Čistoće" Marko Popadić izjavio je da Popović iznosi neistine i da to preduzeće od kada je preuzelo poslove iz oblasti Deratizacije, dezinfekcije i dezinsekcije i stručni kadar i opremu od Zavoda za biocide i medicinsku tehnologiju, nikada nije koristilo evro dizel u svrhu rastvarača preparata za suzbijanje komaraca.

U saopštenju Gradska čistoća navodi da Popović ne poseduje znanje o akcijama na polju DDD, ali da svoje neznanje koristi za politizaciju teme što ocenjuju kao sramno.

"Širenjem neistina i dezinformacija samo se izaziva strah kod sugrađana, a gospođa Popović time otvoreno podstiče nasilje prema zaposlenima u JKP "Gradska čistoća", zbog čega ćemo predsednicu GrO Beograd Stranke slobode i pravde smatrati odgovornom za svaki sledeći napad na ekipe koje sprovode akcije suzbijanja komaraca", naveo je Popadić.

On ukazuje da Popović nije dobro informisana kada se drznula da prozove stručnost ekipa JKP "Gradska čistoća" u želji da uzdigne kuću iz koje je stručni kadar zapravo i došao.

"Januara 2020. godine od Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, koji se do tada bavio ovim poslom, a zatim sa gradskog prešao na republički nivo, JKP "Gradska čistoća" preuzelo je preparate, vozila i opremu, a u "Čistoću" je prešao i stručni kadar zajedno sa operativom, što demantuje navode gospođe Popović da ljudi koji se bave ovim poslom nisu stručni", istakao je Popadić.

On navodi da su u JKP "Gradska čistoća" prešli veterinari, biolozi, inženjeri zaštite bilja, molekularni biolozi, viši sanitarni tehničari i sanitarni teničari, a među više od 50 zaposlenih u Sektoru ekologije i unapređenja životne sredine koji broji 51 zaposleni, su doktori i masteri bioloških nauka i epidemiologije.

Popadić kaže da Popović pokušava da obmane građane tvrdeći da JKP "Gradska čistoća" koristi dizel kao rastvarač, a da je ustanova koja se ranije bavila ovim poslom koristila "belo ulje" te da su efekti suzbijanja po njenom, verovatno stručnom mišljenju, bili bolji.

"Gospođa Popović izgleda ima samo informacije o suzbijanju komaraca u prethodne dve godine, kada se zaista koristilo belo mineralno ulje kao rastvarač preparata, ali očigledno ne zna da se pre 2019. godine koristio evro dizel, koji je tada bio dozvoljen", naveo je Popadić.

Tokom 2020. godine za mere suzbijanja ovih insekata korišćeno je belo mineralno ulje, tada preuzeto od Zavoda za biocide i medicinsku tehnologiju, dok se ove godine originalni švajcarski preparat, koji se koristi za suzbijanje komaraca, rastvara sa u uljnim rastvaračem na bazi sirovog ulja jestivih uljarica, što ga čini u potpunosti biorazgradivim i bezopasnim po životnu sredinu, ljude i životinje, ukazao je Popadić.