AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je izjavio danas da će izgradnjom regionalnog vodovoda Makiš-Mladenovac najkasnije do 2025. godine biti rešen višedecenijski problem snabdevanja vodom rubnih gradskih opština.

"Do marta sledeće godine na gradski vodovod bi se spojio veći deo Grocke, a cela teritorija opštine do marta 2023. godine", rekao je Vesić za RTS.

Sopot i Mladenovac bi sigurno vodosnabevanje, kako dodaje, trebalo da dobiju do 2024. godine, najkasnije 2025. godine.

"Trenutno se radi spajanje gročanskog naselja Ritopek sa vodovodom i do novembra 80 odsto tog naselja bi trebalo da bude priključeno, dok bi problem vode za više delove trebalo da se reši kroz projekat koji će se raditi od januara naredne godine", napominje Vesić.

Za najviše sedam dana, prema njegovim rečima, počinju radovi na spajanju Grocke i Vrčina na gradski vodovod, pošto je tender prošao i izabrani su izvođači radova.

Navodi da nakon što gročansko naselje Vrčin i veći deo te opštine sledećeg marta budu priključeni na gradski vodovod, i fabrika u Makišu bi rekonstrukcijom jezera sa trenutnih 6.600 litara vode u sekundi dobila još dodatnih hiljadu litara.

"Priprema se i tenderska dokumenatacija za izgradnju još jednog pogona ''Makiš 3'' kapaciteta četiri do pet hiljada litara vode u sekundi", izjavio je Vesić.

Podavalska naselja opština Grocka i Mladenovac bez vode su i više od 12 sati dnevno, cisterne sa vodom se raspoređuju po prioritetu, a prema tvrdnjama nadležnih, zbog nenamenskog trošenja potrošnja je veća dva do tri puta.

#Goran Vesić