AKTUELNO

Zaprašivanje komaraca traje već mesec dana, ali Beograđani imaju osećaj da ovih "krvopija" ima više nego ikad! Osim što su dosadni, oni trenutno nisu opasni, ali bi situacija mogla da se promeni za već nedelju dana, kada se može očekivati pojava jedinki koje su zaražene virusom Zapadnog Nila, upozravaju u JKP "Gradska čistoća".

Akcije suzbijanja komaraca sprovode se već mesec dana na području Beograda, ali se Beograđnani žale da ne mogu da žive od komaraca. Međutim, za nevrovati je, ali zvanični podaci govore drugačije.

Foto: Pixabay.com

Prema rečima Mirjane Cakić iz JKP "Gradska čistoća", prema monitoringu koji obavlja ovo preduzeće i koje je zaduženo za njihovo uništavanje, komaraca je manje nego prethodne godine i njihova brojnost je pod kontrolom.

Prošle godine ih bilo više

- Brojnost komaraca nije na maksimalnom nivou, kako je očekivano u ovo doba godine. Na osnovu praćenja brojnosti komaraca, odnosno monitoringa, prošle godine smo imali oko 2.500 komaraca, što i jeste neki optimalni maksimum, a trenutno je u klopci oko 1.600 - rekla je Cekićeva.

Dodala je da je to umerena brojnost, koja nije zabrinjavajuća, ali da se mora nastaviti suzbijanje, kako taj broj ne bi porastao, odnosno da ne bismo imali "situaciju sa invazijom".

- Definistivno ih ima najviše uz priobalje, to su neke kritične tačke gde smo izmerili oko 1.600 jedinki u klopkama - istakla je Cakićeva.

Foto: Nenad Cakić/JKP Gradska čistoća

Ona je još dodala da nije cilj da se istrebe komarci, jer su oni potrebni ekosistemu. Suzbijanje se vrši da bi se njihova brojnost držala pod kontrolom.

Sredstva bezbedna po čoveka i životinje

Kako tvrdi, sredstva koja se koriste su najpribližnija onima koje koristimo za kućnu upotrebu i nisu štetnija ni od čega što već sami koristimo.

To nije štetno za ljude i životinje, ali jeste za insekte, a pčele su posebno osetljive. Zato se pčelari uvek obaveštavaju i upozoravaju, kako bi sklonili pčele sa ispaše.

Od jula možemo očekivati virus zapadnog Nila

Trenutno su najaktivniji šumski ili rečni komarci, oni su uglavnom na zelenim površinama i blizu reka, ali naravno ima ih i u centru Beograda, zato se zaprašuje i tamo. Oni ne prenose nikakve zarazne bolesti, kaže nam Cekićeva.

- Građani se najviše plaše onih koji prenose groznicu Zapadnog Nila. Njih očekujemo tokom jula, a da li će biti zaraženi, to ćemo tek videti, jer se svi komarci testiraju u našoj laboratoriji. Ali za sada nema bojazni - kaže ona.

Kako kaže, pojedini građani tvrde da ima razlike u ubodu, ali zapravo nema, razlike su individualne, svako od nas reaguje drugačije. Neko će možda imati veći otok na mestu uboda, neko manji, to nema veze sa vrstom komaraca.

Za sada bez aviona

Ono što se mnogi pitaju to je zašto se u borbi sa komarcima ne upotrebi "avijacija".

Kako objašnjava Mirjana Cekić, preporuka EU je da se zaprašivanje virši za zemlje, jer se tako precizinije selektuje lokalitet delovanja.

Foto: Nenad Cakić/JKP Gradska čistoća

- Za sada nije planirano zaprašivanje iz vazduha, to će se raditi ukoliko dođe do naglog porasta brojnosti ili najezde drugih vrsta komaraca - oblasnila nam je ona.

Postoji i razlika između termalnog zaprašivanja, koje se vrši na zelenim površinama i hladnog, koje se praktikuje u naseljima. Ovo drugo stvara manje magle i dima, a smatra se da je za gradsku sredinu sasvim dovoljno.

Tretman suzbijanja komaraca sprovodiće se večeras u periodu od 20 do 24 časa i obuhvatiće lokacije Vinča uz Dunav, Ritopek, Grocka uz Dunav, Brestovik, Rušanj, Zaklopača, Vrčin , Ripanj, Šuplja stena, Obrenovac – Vukićevica, Obrenovac – Krtinska, Obrenovac – Konatice, Stara Karaburma, Višnjica , Višnjička banja 1, od N.groblja do Zvezdarske šume, Lion, Karaburma, Ćalije, Mirijevo 1, Mirijevo 2, Mirijevo 3, Zeleno brdo, Konjarnik 1, Mali Mokri Lug 1, Mali Mokri Lug 2, Mali Mokri Lug 3 i Veliki Mokri Lug.

Narednih dana vršiće se zaprašivanje sa reka, ali nastavlja se i suzbijanje sa zemlje.

Iz "Gradske čistoće" apeluju na građane da ne napadaju radnike ovog preduzeća koji zaprašuju komarce. Na žalost, čak i fizički napadi su česti, gotovo svaki put kada ovi radnici krenu da zaprašuju. Razlog - strah ljudi da je smesa čime se komarci zaprašuju opasna. U ovom preduzeću još jednom naglašavaju da ti preparati ne štete niti ljudima, niti životoj sredini i mole građane da njihovim kolegama omoguće nesmetan rad.