AKTUELNO

Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi jutros je počelo obeležavanje slave Grada Beograda - Vaznesenja gospodnjeg, Spasovdana.

Liturgija je počela oko devet sati, a služio je patrijarh SPC Porfirije koji je rekao da je Bog sa nama i da se sva proroštva i obećanja mogu skupiti u tu jednu rečenicu.

"Samo onda kada ne samo znamo, nego i kada nosimo u sebi tu istinu i živimo njom samo tada znamo šta je slava Božija. Samo tada znamo šta je i gde je i slava čitavog ljudskog roda, i nas kao pojedinaca i kao naroda", rekao je patrijarh.

Istakao je da bez istinske, prave i čiste vere nema ni znanja, niti istinskog, ispravnog i spasonosnog života.

"Sveti Sava i mnogi pre i posle njega, pa do nas danas prepoznali su da je istinita i prava vera, vera pravoslavlja jer ona nosu u sebi punoću otkrivenja Hristovog, istine Hristove o tome da je čovek biće koje je stvoreno za radost i slavu - biće stvoreno da slavi Boga", rekao je patrijarh.

Foto: E-Stock/Dušan Milenković

Zato, kako je istakao, onaj koji na istinski i pravi način ne slavi Boga ne samo da ne može živeti u dobru, vrlini i ljubavi već je potpuno izgubljen.

"Ako je Hristos na prvom mestu u našem srcu, nemojte imati sumnje da će tada sve biti na svom mestu", rekao je patrijarh Porfirije i dodao:

"Braćo i sestre, slava Grada Beograda je samo jedan kamičak slavljenja na koje smo pozvani kao ikone Božije. Stvoreni smo isključivo i samo da slavimo Boga".

Liturgiji je, između ostalih, prisustvovao i ovogodišnji domaćin slave, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

On je Beogradu i svim njegovim građanima čestitao slavu i dodao da je posle više od godinu dana borbe sa koronom epidemiološka situacija takva da možemo da se okupljamo, naravno uz poštovanje propisanih mera zaštite.

Pozvao je sve građane da učestvuju na litiji koja će, podsetio je, početi u 19 sati ispred Vaznesenjske crkve, predvodiće je patrijarh Porfirije, a uz mošti Svete Petke, despota Stefana Lazarevica i izvornog barjaka Grada Beograda doći do Hrama Svetog Save na Vračaru.

Foto: E-Stock/Dušan Milenković

"Pozivam sugrađane da zajedno sa nama učestvuju u litiji i da se na taj način pomolimo za Beograd i Beograđane, setimo onih koji su izgubili živote u borbi sa koronom i zahvalimo svima koji su sa nama borili, davali nam podršku i olakšavali nam borbu sa koronom. Tu pre svega mislim na zdravstvene randike, ali i sve ostale koji su nam pomogli da dođemo u situaciju da smo se skoro izborili sa koronom", rekao je Radojičić.

Ipak, ukazao je da je i dalje važno da budemo oprezni jer i dalje postoje rizici od zaraze mada su, dodaje, značajno manji nego što su bili u prethodnom periodu.

"Pozivam sugrađane da se u litiji pridržavaju mera na koje će ih redari sve vreme podsećati, odnosno da idu u takozvanim blokovima i ne budu suviše blizu jedni drugima u koloni. Naši redari imaće besplatne maske za sve sugrađane koji ih u tom trenutku ne budu imali, kako bismo smanjili svaki rizik od infekcije", rekao je Radojičić.

Izrazio je zadovoljstvo što mu je pripala čast da ove godine bude domaćin gradske slave.

Foto: E-Stock/Dušan Milenković

"Spasovdan je divan pravoslavni praznik, a kada ste još i domaćin slave, to osećanje ne možete izraziti rečima. Na barjaku piše 'Ko krsno ime slavi, njemu i pomaže' i to je poruka našeg okupljanja i slavlja", rekao je Radojičić.

Kako je najavljeno, uz zvuke zvona u svim gradskim crkvama u 19 sati počeće litija centralnim gradskim ulicama koju će predvoditi patrijarh Porfirije, a u kojoj će učestvovati predstavnici Grada Beograda, sveštenici, članovi beogradskih crkvenih horova, predstavnici različitih gradskih službi i građani.

Litija će biti formirana ispred Vaznesenjske crkve, u Ulici admirala Geprata, odakle će se kolona kretati ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana preko Trga Slavija i dalje Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save na Vračaru, gde će biti služen moleban za Beograd i njegove stanovnike.

Od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine dao Beogradu status prestonice, u čast obnove i napretka, Beograd je kao svoju slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan.

Foto: E-Stock/Dušan Milenković

Ta stara zavetna slava simbolično ukazuje na uzdizanje - vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg ili kako je u narodu uobičajeno, Spasovdan, jedan je od deset praznika posvećenih Hristu, spada u pokretne praznike i uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova.

Prošle godine, zbog pandemije korona virusa, litije nije bilo, ali je gradska slava obeležena liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i lomljenjem slavskog kolača i paljenjem sveća u Starom dvoru, uz prisustvo manjeg broja ljudi nego što je uobičajeno.

Autor:

#Spasovdan

#patrijarh Porfirije