AKTUELNO

Izložbom "Zaštićeni prostori Beograda" danas je obeležena 61 godina postojanja Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Izložbu je otvorio zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je svima koji rade u toj ustanovi čestitao jubilej pogotovo što prošle godine, zbog pandemije korona virusa, Zavod nije mogao da obeleži šest decenija postojanja onako kako zaslužuje.

Naveo je da se uspešnost rada Zavoda može videti i po kulturno-istorijskim celinama.

"Od 1960. do 1990. godine u Beogradu je proglašeno devet kulturno-istorijskih celina. Onda smo imali pauzu od skoro 27 godina, da bi od 2017. godine do danas bilo proglašeno novih devet tako da sada ukupno imamo 18 kulturno-istorijski celina", rekao je Vesić.

Dodao je da su tri u postupku proglašenja i da se očekuje da će biti proglašene do kraja godine, a da se na osam radi kako bi eventualno bile proglašene narednih godina.

"To pokazuje koliko se ozbiljno i mnogo radi u Zavodu", istakao je Vesić i dodao da Grad, kada god ima mogućnosti, podržava projekte Zavoda, te da će tako biti i ubuduće.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda Olivera Vučković rekla je da ih pandemija korona virusa nije sprečila da urade mnogo za nasleđe glavnog grada.

Navela je da su, između ostalog, završeni radovi na rekonstrukciji spomenika "Pobednik", mestu ubistva kneza Mihaila u Košutnjaku, radovi na zgradi Dositejeve zadužbine, niz hitnih intervencija na spomenicima, projekti za Zindan kapiju, Spirtinu kuću i zgradu Privrednog suda...

"Intenzivno smo radili na istraživanju i utvrđivanju nepokretnih kulturnih dobara. Tako smo i došli do broja od 441 spomenika kulture, od čega 18 prostorno kulturno-istorijskih celina, koje su kruna našeg rada i kojima posvećujemo ovu izložbu", rekla je Vučković.

Pomoćnik ministra kulture i informisanja Danijela Vanušić je rekla da joj velika čast što prisustvuje obeležavanju rođendana Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Istakla je da će Ministarstvo kulture i informisanja nastaviti da podržava aktivnosti institucija zaštite i podstiče dalju zajedničku aktivnost na očuvanju i predstavljanju srpskog kulturnog nasleđa.

"Čestitam Zavodu za zaštitu spomenika kulture Beograda 61. rođendan i želim još mnogo uspešnih godina u budućnosti", dodala je Vanušić.

#Goran Vesić

#Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda