AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da je Vlada Srbije proglasila juče još dve prostorno kulturno-istorijske celine u Beogradu - Krunski venac i Svetosavski plato.

Vesić je istakao da je na taj način sačuvano kulturno nasleđe od investitorske gradnje.

"Od 2017. godine do danas Vlada Republike Srbije je na predlog Grada Beograda proglasila devet prostorno kulturno-istorijskih celina u našem gradu, i to: Istorijsko jezgro Beograda, Terazije, Profesorsku koloniju, područje uz ulicu Kneza Miloša, Smiljanićevu ulicu, Cerak, Novi Beograd, Krunski venac i Svetosavski plato", naveo je Vesić.

On je dodao da u Beogradu, pre toga od 1990. godine do 2017. godine nije proglašena nijedna prostorna kulturno-istorijska celina.

"Za tri godine uradili smo više nego svi koji su se bavili zaštitom kulturne baštine u Beogradu prethodnih 27 godina godina od 1990. godine", rekao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je rekao da samo ove godine počinje rekonstrukcija važnih objekata koji se nalaze pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, kao što su Kapija Karla Šestog i Zindan kapija na Beogradskoj tvrđavi, rekonstrukcija paviljona "Cvijeta Zuzorić", rekonstrukcija zgrade bivše Vojne akademije i pretvaranje u Muzej grada, rekonstrukcija scene "Bojan Stupica”, rekonstrukcija Pozorišta Dadov, rekonstrukcija Pozorišta "Boško Buha”, kao i uređeje oko 80 fasada u istorijskom jezgru Beograda koje su pod zaštitom.

"Nikada se više nije investiralo i radilo u kulturi grada, o čemu svedoči i to da Beograd izdvaja iz budžeta preko tri odsto za kulturu, bez investicija koje sam nabrojao, o čemu mogu da sanjaju mnoge evropske zemlje i gradovi", istakao je zamenik gradonačelnika.

#Goran Vesić