AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić istakao je da će Grad Beograd i ove godine obezbediti podršku i pomoć za parove koji pokušavaju da prošire svoju porodicu procesom vantelesne oplodnje.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić obišao je danas telefonsko savetovalište Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd „Halo beba“, za pomoć i podršku porodicama sa trudnicama, novorođenim bebama i malom decom (broj telefona: 011 7158 444).

Gradonačelnik kaže da zaposleni u savetovalištu rade 24 sata dnevno, već 20 godina, a ovih dana očekuje se dvomilioniti poziv.

- Razgovarali smo o najčešćim pitanjima koja pristižu, a uglavnom je reč o deci koja imaju povišenu temperaturu, o vakcinaciji, recimo, dojilja... Dakle, to su neka od aktuelnih pitanja – rekao je Radojičić za Televiziju Pink.

Za centar „Halo beba“, kaže gradonačelnik, godišnje se izdvaja 10 miliona, a kada je reč o porodiljama i trudnicama, u planu je da ove godine bude izdvojeno 468 miliona, što je više nego prethodnih godina.

- Svaka porodilja dobija 10.000 dinara za prvo i drugo dete, a 30.000 za treće. Za blizanačku trudnoću porodilje dobijaju po 25.000 dinara i to je samo deo stvari koje Grad Beograd radi u cilju povećanja nataliteta – kaže Radojičić.

Gradonačelnik je istakao da će Grad Beograd i ove godine obezbediti podršku i pomoć za parove koji pokušavaju da prošire svoju porodicu procesom vantelesne oplodnje. Dodao je i da je prošle godine opredeljen novac za 128 parova za četvrti pokušaj vantelesne oplodnje.

– Ove godine planiramo da izdvojimo 30 miliona dinara u te svrhe. Razgovaramo sa ginekolozima i udruženjima ljudi koji se bore za potomstvo, u vezi sa tim koji su kriterijumi za ovu godinu najpovoljniji. Blizu smo dogovora da to bude za parove koji su na prirodan način dobili prvo dete, a za drugo dete imaju probleme i četiri godine ne uspevaju da prošire porodicu. Do sada je izvršeno 118 procedura od 128, tri porođaja su završena sa četvoro novorođene dece i još sedam porođaja se očekuje. Važno je da se popravi natalitet i da Grad Beograd da svoj doprinos, jako je važno da se u rešavanje ovog problema strateški uključe i lokalne samouprave, što mi upravo i činimo na ovaj način – zaključio je gradonačelnik.

Gradonačelnik Radojičić je dodao da porodične vrednosti predstavljaju centralno i najvažnije mesto svakog društva, da smo juče obeležili Međunarodni dan porodice koji se svake godine slavi 15. maja, te da je upravo porodica temelj i društva, i psihološkog zdravlja svakog pojedinca, te da porodicu zato treba negovati, graditi i pažljivo razvijati.

#Zoran Radojičić