AKTUELNO

Eksperiment će, kako smo već pisali, pomoći daljoj organizaciji masovnih okupljanja.

Damir Handanović, direktor CEBEF-a, izjavio je za Televiziju Pink da će uskoro u Beogradu biti održana dva eksperimentalna koncerta, a u saradnji sa Medicinskom fakultetom Univerziteta u Beogradu.

Ovakvi koncerti već su održani širom sveta, a sada će, prema Handanovićevoj najavi, biti održani i u Beogradu, a po ugledu na Amsterdam i Barselonu.

Govoreći o ovakvim koncertima, direktor CEBEF-a je rekao da su u toku izrade protokola, a da će se u publici naći vakcinisani, oni koji su preležali koronavirus i imaju antitela, a maske će biti obavezne.

- Sve ovo stavljamo na sto i gledamo da, u saradnji sa Medicinskim fakultetom, napravimo dva-tri protokola. Faktički, gledamo kako su ovi koncerti održani u Holandiji, Engleskoj i Španiji – kaže Handanović, dodajući da će eksperimentalni koncerti biti održani upravo po uzoru na ove zemlje.

Foto: Pixabay.com

Dodaje da se festivali na globalnom nivou uveliko najavljuju, pa je tako festival elektronske muzike „Tomorrowland“ već pustio karte u prodaju.

- Pratimo dešavanja širom sveta i, kao što znate, ove godine će se održati i EXIT festival, a planira se i Beer Fest. Već se spremamo i za Bemus, za gradski doček Nove godine, ali i za Beogradsku zimu, program koji traje tri meseca – kaže direktor CEBEF-a.

Podsetimo, kako smo već pisali, cilj eksperimentalnih koncerata jeste izrada medicinske studije od strane stručnjaka. Reč je o kontrolisanom eksperimentu, nakon kojeg se njegovi učesnici (publika) prate. Na osnovu studije koja se potom izrađuje, moguće je dalje planiranje i organizovanje koncerata, festivala i drugih većih događaja.

"CEBEF nije spavao"

Handanović je za „Novo jutro“ istakao da je 49. Međunarodni filmski festival FEST protekao uz poštovanje svih epidemioloških mera, a da su građani bili zadovoljni onim što je prikazano.

- Predstavili smo više od 70 filmskih ostvarenja, što domaće, što evropske, što svetske kinematografije. Građani su zadovoljni, a ono što je bitno jeste da se mere polako popuštaju i to zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću koji je obezbedio vakcine. S tim u vezi, apelujem na sve da se vakcinišu kako bismo se što pre vratili normalnom životu i kulturnim manifestacijama – rekao je Handanović za „Novo jutro“.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je najavio, od sutra do 23. maja biće održan „PostFESTum“, za sve one koji nisu posetili FEST.

- Očekuju nas 33 filmska ostvarenja u dve dvorane – kaže Handanović.

Dodaje da su u pripremi sve manifestacije od značaja za grad Beograd.

- Sastajemo se i formalno i neformalno, a kako bismo pronašli najbolja rešenja za invent industriju koja je najviše pogođena pandemijom. CEBEF nije spavao, trudimo se da budemo sve bolji i bolji, radili smo online programe, a sada se spremamo i za fizičko održavanje važnih manifestacija – rekao je Handanović.

Više o ovim temama pogledajte u video-prilogu u nastavku:

#Damir Handanović

#Novo jutro