AKTUELNO

Uz poštovanje preporučenih epidemioloških mera, vakcinacija je jedini pravi odgovor na krizu u kojoj se nalazimo, istakao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, dodajući da cilj da se vakciniše 750.000 Beograđana.

Podsećajući da su zemlje na pojavu pandemije odgovorile strogim restrikcijama i zabranom kretanja, da bi se smanjili kontakti i širenje zaraze stavilo pod kontrolu, što je dalo rezultate, ali i vreme naučnicima da počnu razvoj vakcine, Vesić navodi da se, kako se pandemija nije smanjivala već rasplamsavala, pokazalo da su potrebna drugačija rešenja.

Primećuje da privrede većine zemalja nisu mogle da izdrže dugotrajno prekidanje ekonomskih aktivnosti, jedan broj građana nije bio spreman da duže od godinu dana poštuju stroge restrikcije, zdravstveni sistemi su bili sve opterećeniji..., pa su države morale da pronađu različite odgovore na ovaj izazov.

Deo države je, kaže, nastavio sa strogim ograničenjima i restrikcijama pokušavajući da na taj način drži pandemiju pod kontrolom, dok je deo država prepoznao da je jedini način izlaska iz krize brza vakcinacija, uz pronalaženje prave mere između funkcionisanja života i nametanja samo najneophodnijih restrikcija koje su sprečavale najveće epidemiološke rizike.

"Među retkim državama koje su se opredelile za drugi pristup našla se i Srbija. Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je među prvim političkim liderima u svetu spoznao da je ovo jedini način izlaska iz krize, Srbija je među prvim zemljama ušla u proces nabavke vakcina", naveo je Vesić u autorskom tekstu.

To je, navodi, uradila na jedinstven način, obezbeđujući vakcine iz Kine, Rusije i SAD. stavljajući živote građana ispred geopolitike.

"Dok su drugi svetski lideri razmišljali da li će uopšte biti vakcina, Vučić je još prošlog leta tražio da se vakcine nabave od svakog ko je najavio proizvodnju. Tako se Srbija našla među prvim zemljama koje su usle u proces vakcinacije i danas je medu najuspešnijima na svetu", dodao je Vesić.

To je, kaže, omogućilo Beogradu da bude u društvu Londona, Tel Aviva i Njujorka, jer su Izrael, Velika Britanija, SAD, uz nas, zemlje koje su vakcinisale najveći procenat svog stanovništva.

Vesić je istakao da je ponosan na Beograđane jer smo najbolji region u Srbiji prema broju vakcinisanih i revakcinisanih gradana - u Beogradu je vakcinisano skoro 40 odsto punoletnog stanovništva, a naredne nedelje imacemo više od 30 odsto revakcinisanih.

Beograd je, kaže, najbolji, zato što je su od prvog dana masovne imunizacije pokrenuti kol centri, iz kojih su volonteri pozvali skoro 175.000 sugrađana starijih od 65 godina i ponudili im pomoć, prijavili skoro 63.000, a prevezli na vakcinaciju skoro 12.000.

"Zato je u Beogradu od 1.000 sugradana starijih od 65 godina, vakcinisano skoro 680, dok je u nekim centralnim gradskim opštinama poput Starog Grada, Vračara i Savskog Venca ovaj procenat preko 80 odsto", naveo je Vesić.

Organizovana je, podseća, vakcinacija kasirki, advokata, zaposlenih u kulturi, taksista, zaposlenih u ugostiteljskim objektima i fitnes centrima, frizera...

"Hvala stotinama lekara i medicinskih sestara iz beogradskih domova zdravlja koji će naredne nedelje dati milionitu dozu cepiva. Bez njih ova pobeda Beograda ne bi bila moguća. Sve ću učiniti da im se naš grad u ime svih naših sugrađana posebno zahvali kada sve ovo prođe", poručio je Vesić.

On je naveo da je uz poštovanje preporucenih epidemioloških mera, vakcinacija jedini pravi odgovor na krizu u kojoj se nalazimo, te da zbog toga čudi nerazumevanje značaja vakcinacije i negiranje ovog procesa, imajući u vidu da su vakcine spasile desetine miliona života.

Vesić je istakao i da je Srbija pronašla pravu meru između ograničenja koja se nameću i utiču na živote i potrebe da se zaštiti javno zdravlje, životi ljudi i sam zdravstveni sistem.

"Dolazi vreme kada će se u Srbiji, kao što je najavljeno u Velikoj Britaniji, Izraelu i SAD, živeti normalno. Vreme kada ćemo da odlazimo na javne događaje, putujemo i da se družimo. Kada ce se to dogoditi zavisi od broja zaraženih, ali i vakcinisanih", naveo je Vesić.

On je naglasio i da je predsednik Aleksandar Vučić uspešnom vakcinacijom rebrendirao imidž Srbije u svetu.

"Danas svi, čak i oni koji su decenijama satanizovali našu zemlju i narod, govore o Srbiji kao uspešnoj i humanoj zemlji koja ne samo da je zaštitila svoje građane vec pomaže i drugima... Beograd želi to da iskoristi, jer smo 2019. godine zaradili preko milijardu evra od turizma", ukazao je Vesić.

I kao što smo, kaže, prvi bili spremni za vakcinaciju, sada se naš grad sprema za vreme posle kovida.

"Hoteli dobijaju sertifikate ''čisto i sigurno''... , pripremamo kampanju za promociju beogradskog turzima koju će nositi stranci koji su se vakcinisali u Srbiji, a koji će pozivati svoje sunarodnike da posete naš grad. Planiramo tokom leta stotinu malih koncerata na trgovima i ulicama, da Beogradani, ali i turisti proslave pobedu. Spremamo se u drugoj polovini godine imamo i Bir fest, i BELEF, i BITEF, I BEMUS i Sajam knjiga, i Džez festival. I Novu godinu", zaključio je Vesić.