AKTUELNO

Nekadašnji bioskop, skriven među velikim zgradama kod nekadašnje glavne železničke stanice, nosio je prepoznatljvo ime – “Partizan”.

Na pomen tog bioskopa danas će se nasmejati samo oni rođeni pre devedesetih. Dobro će znati šta je to ime značilo u vreme kada nije bilo interneta, pa i još ranije, kada nisu baš svi imali video plejere i kupovali velike kasete.

Shvatili bi da “Partizan” nije baš običan bioskop kada bi čuli prigušen smeh sagovornika, a onda i pocrveneli pošto jednom otkriju šta stoji iza famoznog naziva običnog bioskopa koji je negde usput postao neobičan.

Foto: Tanjug AP/Vincent Thian

Pornografija, naravno.

To je moglo da se gleda samo na video kasetama, što je bilo malo nezgodno ako imate porodicu. Druga opcija bila je u bioskopskom mraku “Partizana”. Nije čudno što je ovakav bioskop bio smešten baš pored “štajge”, kao zgodno mesto za… predah.

Oko ovog bioskopa nikli su i seks šopovi, a ceo kraj ima svoju erotsu notu, jer se u blizini bioskopa nalazi i čuveni park kod Ekonomskog fakuleta.

Ima onih koji su svedočili da se na tvrdim sedištima praznog zadnjeg reda mračne sale dešavalo i nešto što bi na svakom drugom javnom mestu bilo i te kako šokantno. A u “Partizanu”, za vreme glasne kulminacije radnje na velikom platnu, to je svakako moglo da se istoleriše. Bioskop je, valjda, i živeo od takvih - neiživljenih. “Partizan” je zaista bio beogradska tamna legenda.