AKTUELNO

Nikakva nova gradnja unutar zidina Beogradske tvrđave nije moguća niti će biti moguća, rekao je gradski urbanista Marko Stojčić.

– Gondola koja je već neko vreme tema u javnosti nalazi se u Kalemegdanskom parku, što znači izvan tvrđave. Mi kao grad nikakve aktivnosti nemamo, to nema veze sa Gradom Beogradom, mi smo završili postupak plana detaljne regulacija a sve ono što ide kasnije, odobravanje dozvola, arheološka iskopavanja su nešto što tek treba ili ne treba da se desi i to je pitanje za druge organe. Nikakvo narušavanje ničega što se može nazvati prirodnim ili kulturnim dobrom neće se dogoditi – kazao je Stojčić.

Govoreći o Mitićevoj rupi na Slaviji, Stojčić je podsetio da je za tu lokaciju u bliskoj i daljoj prošlosti bilo nekoliko konkursa.

– Taj blok nikada nije završen, odnosno izgrađen do kraja. U okviru plana detaljne regulacije za taj prostor koji upravo radimo u toku je rani javni uvid gde sve institucije grada i republike treba da se izjasne. Ova lokacija će nakon izgradnje, ko god da bude u pitanju, imati jasno definisanu polovinu pod uređenim parkom, jer je tako predviđeno projektnim zadatkom. To važi i za lokaciju pod kojom je trenutno privremeni parking – kaže Stojčić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Govoreći o tenderu GSP za privremenu okretnicu trolejbusa kod Studentskog parka, Stojčić je kazao da će ona biti pomerena nekoliko desetina metara prema Trgu republike kako bi se oslobodio prostor Vasine ulice.

– Današnja Vasina je nekada bila glavna ulica Singidunuma, imaćemo tri bušotine i nadamo se da će Arheološki institut tu naći njegove ostatke. Za ono što pronađemo ideja nam je da napravimo muzej na otvorenom uz potrebna prilogođavanja. Za to vreme trolejbusi ipak moraju da funkcionišu – ističe Stojčić.

On je pohvalio gradska komunalna preduzeća koja rade na Skadarliji i istakao da će radovi biti završeni do kraja aprila.

– Imamo razumevanja za ugostitelje i nećemo da dozvolimo da zbog radova ne rade za prvomajske praznike – rekao je gradski urbanista, podsetivši da se završavaju i manje pozicije u Dušanovoj.

Stojčić je naglasio i da će nova saobraćajna deonica Novi Beograd-Surčin drastično olakšati povezanost svima na tom pravcu i poboljšati vezu sa autoputem „Miloš Veliki”.