AKTUELNO

U beogradskoj opštini Rakovica vakcinu protiv korona virusa primilo je 61 odsto građana između 65 i 74 godine, što je više od proseka, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

On je danas obišao punkt za vakcinaciju u Domu zdravlja u Resniku i rekao da je u opštini Rakovica na 1.000 građana starijih od 65 godina već 600 vakcinisano, ocenjujući to kao veliki uspeh.

Foto: Beograd.rs

Vesić je naveo da bi sutra Grad Beograd mogao da dostigne 20 odsto potpuno vakcinisanih, što znači da bi svaki peti punoletni građanin dobio i drugu vakcinu.

Foto: Beograd.rs

"To znači da smo 20 odsto punoletne populacije već zaštitili. To su veliki rezultati i zbog toga smo ponosni. Ali, toga ne bi bilo da Grad, gradske opštine i domovi zdravlja ne rade na tome", rekao je Vesić novinarima.

Direktorka rakovičkog Doma zdravlja Dobrila Vasić rekla je da punkt za vakcinaciju radi dve nedelje i da je do sada vakcinisano skoro 900 ljudi.

"Vrlo smo zadovoljni, ovde dajemo Sinofarm vakcinu koju trenutno imamo, ali nije problem ni s drugim vakcinama. U saradnji sa opštinom Rakovica se dogovaramo", ukazala je Vasićeva.

Foto: Beograd.rs

Navodi i da se odlazi i u kućne posete, kako bi se proces vakcinacije olakšao nepokretnim i teško pokretnim pacijentima.

Izrazila je zadovoljstvo zbog vakcinacije mlađe populacije, dodajući da je za sada vakcinisano više od 30 odsto starijih od 18 godina.

Foto: Beograd.rs

Vasićeva kaže i da je povećan broj pregleda pacijenata sumnjivih na kovid-19, uz ocenu da taj broj nije veći u poređenju s trećim talasom, i da dnevno bude do 300 pacijenata.

"Kada uporedimo s prethodnom godinom i trećim talasom, imamo za 150 do 200 pacijenata manje, u zavisnosti od dana, jer varira broj pacijenata", navodi Vasićeva.

Ti pacijenti imaju relativno teže kliničke slike, a u proseku ne bude dnevno više od dvoje, troje pacijenta koji idu na hospitalizaciju, dodaje direktorka Doma zdravlja

#Goran Vesić

#Rakovica

#vakcinacija