AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, obišao je danas renovirane prostorije Biblioteke „Dositej Obradović” u Ustaničkoj ulici na opštini Voždovac.

“Srećan sam i zadovoljan jer smo zajedničkim radom uspeli da renoviramo prostorije ove biblioteke, a ukupan trošak iznosio je oko 100.000 evra. Tu se podrazumevaju građevinski radovi, nove police i sve ono što je bilo potrebno da biblioteka danas izgleda ovako”, istakao je Vesić.

On je podsetio da će se za dve godine navršiti 100 godina od osnivanja te biblioteke i da nema puno institucija sa takvom tradicijom, te da bi trebalo posebno da se čuvaju.

Naglasio je da je Grad spreman da nastavi sa ulaganjem u biblioteke i druge ustanove kulture i dodao da je ponosan na činjenicu da se nikada nije više ulagalo u ustanove kulture nego danas, a onda je najavio i druge projekte koji slede.

Foto: Beograd.rs

“Za nekoliko nedelja počeće rekonstrukcija objekta u kojem će se nalaziti Muzej grada Beograda, koji čekamo još od početka 20. veka i koji se trenutno nalazi na 14 lokacija. Od Muzeja savremene umetnosti, nijedan muzej u Beogradu nije u potpunosti urađen, tako da će buduće zdanje Muzeja grada Beograda biti prvi slučaj da Beograd dobije novi muzej", kazao je Vesić.

Ove godine, naveo je on, biće renovirana Zindan kapija, kao i kapija Karla Šestog, dok je pre toga rekonstruisan kompleks Sahat kapije, spomenik „Pobedniku”, Malo stepenište Jelisavete Načić, Veliko stepenište.

Osim navedenih planova, očekuje se rekonstrukcija Teatra „Bojan Stupica”, kao mala scena JDP-a, onda Pozorišta „Boško Buha”, a Vesić je najavio i da će grad dobiti novo pozorište, ali da će njegova lokacija za sada ostati tajna.

Foto: Beograd.rs

“Iako je činjenica da se nikada nije ovoliko ulagalo u kulturu, to ne znači da ne može da se radi još bolje i više. Ponosni smo na Biblioteku grada Beograda koja obavlja važan posao za stanovnike srpske prestonice. Taj posao se ne može meriti novcem i ne može da se radi bez ljubavi. Zbog toga smo posebno zahvalni ljudima koji rade u gradskim bibliotekama, a mi ćemo se truditi da to adekvatno nagradimo”, podvukao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je naglasio da je opremanje Biblioteke „Dositej Obradović” završeno, i da je danas dogovoreno da se urede i prostorije čitaonice koje se nalazi na spratu ispod, i izvesno je da će ta investicija iznositi manje nego ulaganje u biblioteku.

“Kada Opština Voždovac pronađe prostor, nameravamo da otvorimo jednu biblioteku u nekom od podavalskih sela. Grad će finansirati takve projekte, jer nikada nije dovoljno biblioteka i ustanova kulture. Ovo nije preterano veliki i skup projekat, ali je meni posebno drag jer je ulaganje u kulturu isto što i ulaganje u budućnost", zaključio je Vesić.

Predsednica opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić je zahvalila Vesiću i Andrei Radulović što su obezbedili mnogo bolje uslove korisnicima usluga ove Biblioteke.

“Nastavićemo da radimo na pronalaženju prostora za biblioteku u podavalskom području. Danas smo saznali da će Opština Voždovac dobiti dodatnih 50 miliona dinara koji će biti potrošeni u skladu sa potrebama građana”, otkrila je Tomić Ilić.

Direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov istakla je da su za ustanovu na čijem je čelu, ovo najlepši dani jer, kako je rekla, jedan ovako lepo renoviran i uređen prostor vraćen je čitaocima na korišćenje.

“Opština Voždovac je velika. Imamo puno članova među kojima je i dosta dece, studenata, ali i građana koji jednostavno vole da čitaju”, rekla je Ninkov i dodala da je posebno u doba pandemije razvijena želja građana za čitanjem i konzumiranjem knjiga, i to svih generacija.

#Biblioteka „Dositej Obradović”