AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da je u ime grada Beograda ponudio ruskom vajaru Aleksandru Rukavišnikovu da uredi jedan park u našem gradu što je, kako kaže, on sa zadovoljstvom i prihvatio.

-Želim najbolje za Beograd odnosno da u njemu stvaraju svetski poznati umetnici. Aleksandar Rukavišnikov, autor spomenika Stefanu Nemanji, vajar je priznat u svetu. Savski trg su uredili veoma poznate španske arhitekte, park Ušće rekonstruisan je prema projektu danskog arhitekte Jana Gela, pored pasarele koja povezuje Kalemegdan i Savski kej postavljena skulptura veoma poznatog britanskog vajara Ričarda Dikona koju je radio sa Mrđanom Bajićem, a pečaške zone u centru grada uređivao je austrijski arhitekta Boris Podreka. Sve se to dogodilo poslednjih sedam godina i nastavićemo sa tim trendom - rekao je Vesić, saopšteno je iz gradske uprave. 

On je pojasnio da je ponudio ruskom vajaru Aleksandru Rukavišnikovu da zajedno sa srpskim arhitektima i našim mladim vajarima uredi jedan park u Beogradu po ugledu na park Guelj u Barseloni. 

-Jedna od turističkih atrakcija Barselone je park Guelj koji je delo čuvenog Antonija Gaudija. To je park koji ima svoju koncepciju i vredna umetnička dela. Želimo da imamo svoj park u Beogradu koji će biti uređen prema projektu Rukavišnikova i oplemenjen umetničkim delima. Beograd je metropola koja zaslužuje ovakav park - kaže Vesić. 

On je dodao da će park u kojem će Rukavišnikov raditi tek biti određen, a moguće je, kaže, da to bude i potpuno nov park.

#Aleksandar Rukavišnjikov

#Goran Vesić