AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je da mu je velika čast i zadovoljstvo što Beograd ima spomenik umetnika i akademika Aleksandra Rukavišnjikova, kao i da je to nastavak tradicije da spomenike u Beogradu rade velika umetnička imena.

Vesić je podsetio da je sa rekao da mu je drago da je Rukavišnjikov mogao da obiđe spomenik i upozna i ljude koji su došli da ga vide i sa kojima je podelio imresije.

- Beograd ima umetnička dela svetskih i naših umetnika. Spomenik se uklopio i u Trg i u železničku stanicu koja je iza. Na ovaj način pokazujemo kako se naš grad menja i kako napreduje. Trg na kome se nalazi radile su španske arhitekte, jedni od najboljih u Evropi, spomenik je radio Rukavišnjikov, jedan od najboljih svetskih vajara. Na taj način pokazujemo kako je Beograd otvoren za sve umetnike - rekao je Vesić.

Kako kaže, kroz Nemanjinu ulicu se spajaju Hram Svetog Save i spomenik Stefanu Nemanji.

- Ono što je pre svega zasluga predsednika Aleksandra Vučića, jeste da je u jednoj godini Srbija završila Hram Svetog Save, koji je počeo da se gradi 30-tih godina prošlog veka i dobili smo jedan ovakav spomenik - rekao je Vesić.

Ističe da ovo sve pokazuje koliko su čvrste veze dva naroda.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ostalo je da se uradi crpna stanica, čekamo da se testira nova stanica i u aprilu ćemo demontirati staru i pustiti novu - rekao je Vesić.

Dodaje da se nada da će Aleksandar Rukavišnjikov uraditi još neko delo u Beogradu.

Vajar Aleksandar Rukavišnjikov je rekao da mu je bilo veoma interesantno kada je prvi put video skulpturu.

- Jedno je kada nešto pravite, i da vidite kako se uklopilo u okruženje i ambijent. Juče smo obišli i mogu reći da je jako lepo - rekao je Rukavišnjikov

Kako kaže, jako se radovao kada je dobio konkurs, dodaje da je ovo bio složeni zadatak i da je osećaj veliku odgovornost da to bude nešto savremeno ali da se i ispoštuje tradicija.

- Ljudi će se postepeno navići na njega i ko ga zavoli biće srećan - rekao je Rukavišnjikov

On je istakao da je čuo za Stefana Nemanju i ranije ali da je loše poznavao istoriju.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kada sam saznao da će biti međunarodni konkurs i pomislio da treba da učestvujem, tada sam istraživao, raspitivao se i stekao određeni nivo znanja koji mi je omogućio da kasnije slobodno radim - rekao je Rukavišnjikov.

Kako kaže, prva ideja je potekla od predsednika Vučića i da on nije odlučio da se napravi takav spomenik, svi naši, dodaje, naporu, bili bi naivni.

- Spomenik je odlično uklopljen sa železničkom stanicom, savrenenim Beogradom na vodi, i sve mi izgleda lepo ukliopljeno - rekao je Rukavišnjikov.

Komentarišući to što će dobiti Sretenjski orden, Rukavišnjikov je rekao da je to za njega ogromna čast koju nije ni očekivao.

- Da dobijem takvo priznanje mi je veoma drago i iskreno se radujem - rekao je Rukavišnjikov.

#Vesić