AKTUELNO

U ustanovama za pomoć beskućnicima u Beogradu ima dovoljno mesta da se sklone sa ulice i zbrinu svi kojima je to potrebno, pogotovo tokom hladnog talasa, izjavila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Ona je za Tanjug navela da je kapacitet Prihvatilišta za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici 104 mesta, a da se tu trenutno na smeštaju nalazi 76 korisnika, te podsetila da je Grad otvorio i dva dodatna objekta za pomoć beskućnicima - na Vračaru i Autokomandi.

Ukupni kapacitet tih objekata je, precizira, 40 mesta i dodaje da se u objektu na Vračaru na smeštaju nalazi osam korisnika, dok ih u objektu na Autokomandi trenutno nema.

-Spremni smo da se, kada bude bilo potrebe, taj objekat odmah otvori za korisnike i da tu budu smešteni. Važno je da smo na vreme predvideli dovoljno mesta i prostora kako se ne bi desilo da neko ko se nalazi u stanju potrebe ove zime u Beogradu ne dobije smeštaj - rekla je Stanisavljević.

Navela je da sugrađani, ukoliko vide osobu kojoj je potrebna pomoć, mogu pozvati Hitnu pomoć, policiju, Komunalnu miliciju i centre za socijalni rad.

-Bilo koga da pozovete, svi zajedno radimo koordinisano i to je najvažnije kako bi se zaštitilo zdravlje pre svega ljudi koji se nalaze na ulici - rekla je Stanisavljević.

Podsetila je da je Grad Beograd otvorio tri dnevna prihvatna centra za pomoć beskućnicima koji se tu mogu ogrejati, dobiti obrok, odeću, higijenski paket.U pitanju su centri u Sazonovoj ulici na Vračaru, Solunskoj na Starom gradu i Jabučkoj na Paliluli koji, navela je Stanisavljević, zbog hladnog talasa od juče rade sat vremena duže.

Dodala je da je u tim centrima, za oko dva meseca, realizovano više od 1.270 poseta.

-Grad Beograd je na vreme obezbedio dovoljno zaštitne opreme, namirnica, robe...kako bi se pomoglo i kako bi ove ustanove imale sve što je potrebno za hladni talas - dodala je Stanisavljević.

#Pomoć

#beskućnici

#nataša stanisavljević