AKTUELNO

"Ovo je istorijski posao, radi se za vekove i zato treba svi da učestvujemo u tome", rekao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Građani Beograda imaće priliku da vide kako će izgledati beogradski metro u show room-u, koji će se nalaziti na Trgu republike, najavio je iz Pariza zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji boravi u delegaciji kojoj su danas u glavnom gradu Francuske, domaćini iz kompanije "Alstom" predstavili dizajn vagona za budući metro.

- Pored toga, obići ćemo svaku beogradsku opštinu i pokazati kako će izgledati metro, gde će biti stanice i kakve će sve koristi imati od metroa. Ovo je istorijski posao, radi se za vekove i zato treba svi da učestvujemo u tome - rekao je Vesić.

On je naveo i da će Grad Beograd raspisati arhitektonski konkurs za idejno rešenje svake stanice pojedinačno, gde će svaka stanica govoriti o tom delu grada, istorije Beograda i Srbije.

Foto: TV Pink Printscreen

- Pozvaćemo domaće mlade arhitekte da u tome učestvuju, jer srpska arhitektura to može, kao što smo uradili za Linijski park. Svaka stanica metora govoriće o tom delu grada, istorije, zato će nas metro biti jedinstven - rekao je Vesić.

Srpskoj delegaciji u Parizu danas su partneri iz kompanije "Alstom" predstavili dizajn vagona za budući beogradski metro, a izabrana su četiri modela o kojima će se izjasniti građani.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Vesić je naveo da su predstavnici Srbije danas posetili i Centar za upravljanje pariskim metroom.

- Pregovaramo o detaljima komercijalnog ugovora, dizajnu vagona i dinamici rada - rekao je Vesić.

Delegacija večeras putuje u Lion, gde će sutra imati pregovore sa partnerom na projektovanju beogradskog metroa.

Foto: Instagram.com/mali_sinisa

- Primiće nas gradonačelnik Liona, a posetićemo Centar za upravljanje lionskim metroom - naveo je Vesić.

Delegaciju Srbije u Parizu ministar finansija Siniša Mali, ministar saobraćaja Tomislav Momirović, "Beogradskog metroa i voza" Stanko Kantar i Vesić.

#Goran Vesić

#Metro