AKTUELNO

Poslednja faza rekonstrukcije Skadarlije je u toku, a glavni beogradski urbanista Marko Stojčić kaže da će radovi biti urađeni tako da će, između ostalog, sve bašte u toj boemskoj četvrti biti unificirane.

"Očekujemo da u naredna tri meseca bude završena rekonstrukcija središnjeg dela Skadarlije gde se nalaze krupniji obluci i kocke, kao i bočne strane, to jest trotoari sa sitnijim oblucima na kojima će se, kao i do sada, nalaziti bašte, ali će to morati da se uradi po svim postojećim propisima koji važe za Skadarliju", rekao je Stojčić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

To, naveo je, podrazumeva i postavljanje nadstrešnica, odnosno tendi, koje takođe moraju da budu izvedene u skladu sa katalogom urbanog mobilijara što, dodaje, znači da neće biti moguće zatvaranje bočnih stranica, zastakljivanje bašta ili podizanje krovnih konstrukcija.

Sve to znači da će sve bašte biti unificirane, a dizajn i projekat prilagođeni boemskoj četvrti, najvažnijem kulturno-istorijskom delu Beograda kada je turizam u pitanju, rekao je Stojčić, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Naglasio je da je sada glavni akcenat na tome da preostali deo radova protekne bez problema kako bi ugostitelji mogli neometano da rade.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Veoma smo pažljivo odabrali period u kojem će radovi biti započeti, jer smo želeli da sve krene posle novogodišnjih i božićnih praznika. U tom trenutku nismo znali da li će restorani moći da rade", rekao je Stojčić.

On je naveo da će radovi svakako biti okončani do početka sezone i dodao da će se, osim završnog sloja krupne kocke, odnosno kaldrme i oblutaka, menjati i deo vodovodne i kanalizacione mreže, kao i deo energetskih kablova.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Biće zasađeno nekoliko novih stabala na mestima koja su za to predviđena, a biće uređena i ulična rasveta", rekao je Stojčić i dodao da će na isti način biti uređen i deo Gospodar Jevremove ulice.

Stojčić je naveo da se radovi finansiraju iz gradskog budžeta, a da su izvođači gradska javna preduzeća, odnosno da nije bilo posebnih nabavki, već je u pitanju redovan program uređenja pešačkih i saobraćajnih površina.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

#Marko Stojčić

#Skadarlija