AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da je Muzej grada zvanično preuzeo spomenik Stefanu Nemanji, koji se nalazi na Savskom trgu, navodeći da je odluka prirodna jer taj muzej baštini sve važne, istorijski i umetnički vredne objekte, predmete i legate koji su nastali na teritoriji Beograda.

-Muzej grada Beograda će se starati o zaštiti spomenika, što podrazumeva brigu o svim konzervatorskim merama koje jedan ovako složen objekat podrazumeva. Muzej je odredio kustose koji će u zakazanim terminima posetiocima pružati stručne informacije o spomeniku i životu Stefana Nemanje. Tokom proleća, za strane grupe posetilaca biće organizovane stručne ture na stranim jezicima - rekao je Vesić.

On je rekao i da Muzej grada Beograda dobija svoj kutak na Savskom trgu gde će se prodavati suveniri, knjige o Nemanjićima i mape grada, preneo je Beoinfo.

-Prihodi od prodaje pripadaće Muzeju grada Beograda, koji je dobio pravo na izradu suvenira sa spomenikom - objasnio je Vesić, navodeći i da će, od 15. februara do 15. marta, na novouredjenom Savskom trgu biti postavljan urbani mobilijar, klupe za sedenje posetilaca.

#Goran Vesić

#Muzej grada Beograda