AKTUELNO

Pokazali smo kako možemo, između starog i novog, da napravimo jednu novu vrednost za Beograd, rekao je za Novo jutro televizije Pink, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Vesić je rekao da je veoma ponosan i srećan što mu je Bog dao tu priliku da učestvujem u ovom istorijskom poduhvatu.

"Srbija je danas dobila spomenik Stefanu Nemanji nakon osam vekova. I ne samo da je dobila spomenik, već je Stefan Nemanja toliko važna ličnost u našoj istoriji, da je bilo neophodno napraviti jedan kompleks, koji on sada čini zajedno sa Savskim trgom", rekao je Vesić.

Kako kaže, Savski trg je radio španski arhitektonski tim iz Madrida, koji je dodaje, jedan od najboljih u Evropi.

"Na ovaj način smo pokazali kako možemo, između starog i novog, da napravimo jednu novu vrednost za Beograd. Ovaj trg ima oko 20 hiljada kvadrata, najveća je pešačka zona sa 250 novih stabala", rekao je Vesić.

Ističe da se spomenik nalazi u sredini Trga i da je visok 23 metara i težak 80 tona.

Foto: TV Pink Printscreen

"Ovo je jedan od retkih spomenika u svetu koji nema monolitni postulat kao i mnogi drugi spomenici, već se Stefan Nemanja nalazi na razbijenom vizantijskom šlemu iz koga izlazi žezlo Svetoga Save, njegovog sina i prvog srpskog arhiepiskopa", rekao je Vesić.

Kako kaže, unutra se nalaze četiri scene iz života Stefana Nemanje, koji predstavljaju istoriju Srbije.

"Ovo je spomenik vladaru Srbije, a ne monahu, i zato on drži mač u svojoj ruci", ističe Vesić.

Dodaje da kada se pogleda samo žezlo možemo videti da su tu dve crkve, Studenica i Hilandar.

"Posebnu snagu spomeniku daje efekat beskonačnosti sa ogledalima, gde možemo da vidimo kao poruku koliko je važno i aktuelno to što je on uradio za Srbiju", rekao je Vesić.

Ističe da je podizanje ovog spomenika jedan od najvećih trenutaka u istoriji Srbije i dokaz da se Srbija okreće svojoj istoriji i korenima, kao i da poštuje svoje vladare.

#Goran Vesić

#Spomenik

#stefan nemanja