AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ponovio je jutros za TV PINK da je važno da svi sugrađani i dalje striktno poštuju protivepidemiološke mere i konstatovao da razloga za optimizam ima nešto više, ali nikako i za opuštanje.

"Brojke jesu visoke ali kriva ide nadole", ocenio je gradonačelnik Beograda, ukazujući da se nedeljno na teritoriji glavnog grada pregleda oko 25.000 ljudi u kovid ambulantama pri domovima zdravlja, dok je u najgorem talasu, početkom decembra, taj broj iznosio i 50.000.

Radojičić je naveo da se Grad u saradnji s gradskim opštinama potrudio da obezbedi neophodnu logistiku za vakcinaciju na 17-18 punktova.

Foto: TV Pink Printscreen

"Zadatak grada je da obezbedi uslove i pripremi prostor, očekujemo i puno volontera. Idemo prvo s vakcinacijom nastarijih sugradana i potrudili smo se da omogućimo prevoz onima koji žive sami, a neki mogu da se vakcinišu i kod kuće. Grad pokušava da maksimalno olakša vakcinaciju", istakao je Radojičić.

Upitan koja je vakcina po njegovom misljenju odgovarajuća, naglasio je važnost objašnjavanja da "ima tri koncepta vakcine".

"Jedna je savremena gde informacija ulazi u ćeliju ali ne i u jedro ćelije, gde su sadržane sve genetske informacije. Faktički se podstiče ćelija da stvara protein koji pobuđuje imuni sistem da se brani od virusa. Posredi je savremen koncept i izuzetno značajno otkriće", napomenuo je, misleći na Fajzer-Biontek vakcinu iz SAD.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je objasnio, postoji i vakcina koja ima vektore, virus koji nije opasan i vezivanjem informacije za virus proizvodi se protein, što je princip, između ostalih, ruske vakcine, kao i tradicionalni kineski koncept vakcine koji, ističe, već dvesta godina pomaže čovečanstvu...

"Za mene je važno da su procedure pokazale da su sve vakcine efikasne i bezbedne i da će pomoći stanovništvu. Lično, više sam za savremeni koncept", zaključio je gradonacelnik.

#Zoran Radojičić