AKTUELNO

Predstavnici grada Beograda održali su danas sastanak sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, Gradskog zavoda za javno zdravlje i pojedinih gradskih opština kako bi se najstarijim sugrađanima pomoglo da se što pre vakcinišu protiv korona virusa.

Tom prilikom, najavljeno je da će od ponedeljka početi akcija obaveštavanja sugrađana starijih od 65 godina na koji način mogu da se prijave za vakcinaciju, a osim toga, za one koji ne mogu da dođu do mesta gde se vrši vakcinacija biće organizovan besplatan prevoz.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da grad Beograd, kao lokalna samouprava u kojoj živi najviše građana Srbije, ima obavezu da pomogne da se što više njih vakciniše.Podsetio je da u Beogradu živi oko 350.000 građana starijih od 65 godina i istakao da Grad želi da im pomogne da što pre prime vakcinu kako bi bili zaštićeni od korona virusa.

-Mi smo, kao Grad, ponudili 17 lokacija za vakcinaciju koje smo spremni sami da opremimo, finansiramo i obezbedimo. Potrebno je samo da na te lokacije dođu lekari i medicinske sestre da vrše vakcinaciju, a o svemu ostalom će brinuti Grad - rekao je Vesić.

Foto: Beograd.rs

Najavio je da će se od ponedeljka krenuti sa akcijom obaveštavanja sugrađana kako mogu da se prijave za vakcinaciju i istakao da će Grad dati svoj maksimum da se što više građana Beograda vakciniše kako bi bili zaštićeni od korona virusa.

-Naš cilj je da se što pre izvrši vakcinacija u Beogradu. Želimo da se što pre vratimo normalnom životu i što pre živimo bez restrikcija. To je najveći i najvažniji interes Beograda i zato smo kao lokalna samouprava spremni da uložimo i finansijska sredstva i ljudske resurse i sve što je potrebno kako bi pomogli ljudima da prime vakcinu - rekao je Vesić.

Naveo je da je na svakom građaninu izbor da li će vakcinu primiti ili ne, kao i koju vakcinu želi da primi.

-Na nama je da im pomognemo da se obaveste o tome i da se što pre vakcinišu jer na taj način čuvamo javno zdravlje - dodao je Vesić.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević rekao je da će Grad uzeti aktivno učešće u pomoći republičkom štabu i Minisatrstvu zdravlja oko imunizacije svih zainteresovanih osoba starijih od 65 godina na teritoriji prestonice.

-Moramo obezbediti sve tehničke mogućnosti svim građanima koji žele da se prijave za vakcinaciju da to i učine u realnom roku. Ne sme ostati nijedan jedini Beograđanin koji je želeo da se vakciniše, a nije samo zato što nije imao informaciju gde treba da se prijavi ili nije bio u mogućnost da to učini na način kako je predviđeno - rekao je Nikodijević.

Pojasnio je da će preko opština i Sekretarijata za socijalnu zaštitu biti pokrenuti kol-centri koji će komunicirati sa svim građanima starijim od 65 godina.

-Uradićemo i posebne brošure kako bismo im objasnili kako mogu da se prijave za imunizaciju, a onima koji žive sami ili se teško kreću ponudićemo i besplatan prevoz do punktova namenjenih za vakcinaciju - rekao je Nikodijević.

Dodao je da će svim domovima zdravlja i zdravstvenim radnicima koji budu radili na imunizaciji u Beogradu biti omogućena tehnička podrška kako bi se bavili samo svojim poslom, dok će se administrativnim delom baviti Grad i gradske opštine da bi se ubrzao proces imunizacije na teritoriji prestonice.

#Pomoć

#najstariji

#sugrađani