AKTUELNO

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić rekao je danas da će građani na Savskom trgu dobiti novi najznačajniji i veoma lep prostor, ne samo u smislu uređenosti, već i u urbanističko-arhitektonskom smislu.

"On će po svom značaju uvek biti posle Trga republike, ali po svom urbanističko-arhitektonskom konceptu će možda biti i ispred. Spomenik Stefanu Nemanji je prava mera za trg te veličine i pozicije. Vrlo je precizno i pedantno postavljen i ni u kom delu ne narušava prostor. Trg je potpuno drugačije koncipiran, ima kružnu saobraćajnicu koja ga ograničava, tuda će funkcionisati saobraćaj, a ono što je novo je podijum ispred zgrade železničke stanice", istakao je Stojčić. 

Kako je pojasnio, zgrada železničke stanice je sanirana spolja, a uskoro kreće izrada projektne dokumentacije, čime će biti obezbeđeni depoi i sve što podrazumeva ozbiljan muzej. 

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

"Čitav taj prostor dobija potpuno drugačiji duh i funkciju. Spomenik Stefanu Nemanji je autorski, autentičan rad i urađen je onako kako smo se nadali i kako smo očekivali", rekao je Stojčić. 

On je dodao da je siguran da će posle 27. januara, kada je planirano zvanično otvavanje trga, svi građani Beograda i oni koji ga posećuju moći da vide nesvakidašnje i kvalitetno autorsko delo, kao i najveći trg u Beogradu. 

Govoreći o Autobuskoj stanici, Stojčić je rekao da je ona u završnoj fazi i da će posle izgradnje pristupnih saobraćajnica, perona i pomoćnih objekata, biti spremna da primi prve autobuse. 

"To će svakako biti u ovoj godini i imaćemo potpuno novu Autobusku stanicu koja će zadovoljiti potrebe ovako velikog grada", kazao je Stojčić i dodao da stara stanica sada potpuno funkcioniše. 

#Marko Stojčić

#savski trg