AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas spomenik „Večna vatra” na Groblju oslobodilaca Beograda, na kojem sedam dana nakon skrnavljenja plamen ponovo gori.

Vesić je tom prilikom podsetio da „Večna vatra” gori u znak zahvalnosti svima onima koji su dali svoje živote da bi Beograd bio slobodan.

– U „Beogradskoj operaciji” koja je trajala od 12. do 20. oktobra 1944. godine, poginulo je 2.996 pripadnika Narodnooslobodilačke vojske i 960 pripadnika Crvene armije. Od njih, 1.395 pripadnika Narodnooslobodilačke vojske i 818 pripadnika Crvene armije sahranjeno je na Groblju oslobodilaca Beograda. Groblje je podignuto 1954. godine kao večna zahvalnost svima koji su se žrtvovali da bi naš grad bio slobodan i da bi mogao da se razvija kao što se razvija danas – rekao je Vesić za TV Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

On je podsetio da je „Večna vatra” podignuta decembra prošle godine, na inicijativu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina „u znak zahvalnosti i sećanja na nastradale”.

– Skrnavljenje „Večne vatre” bio je potpuno nerazuman čin, koji ne može da se objasni racionalnim razlozima, osim da je to vandalizam i ruganje našoj istoriji – naveo je Vesić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Izrazio je uverenje da će „Večna vatra” na ponos svih nas „večno goreti” i da će biti dokaz zahvalnosti onima koji su se žrtvovali da bi naš grad bio slobodan, ali i dokaz večnog prijateljstva Rusije i Srbije.

Otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji 27. januara

Vesić je rekao da će danas posetiti i Savski trg, gde svakog dana razgovara sa izvođačima. Kako kaže, 25. januara će biti završeni radovi na samom Savskom trgu, a zatim će i spomenik Stefanu Nemanji biti spreman za otkrivanje. - 27. januara, na Svetog Savu, predsednik Vučić će otkriti spomenik - najavio je Vesić.

#Beograd

#Goran Vesić

#Spomenik

#Večna vatra