AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je danas da će oko Božića u Beogradu biti organizovan sastanak sa građevinskim kompanijama i da će ih pozvati da pomognu u obnavljanju kuća porušenih u zemljotresu u Majskoj Poljani kod Gline.

Vesić je za Pink rekao da će tom sastanku prisustvovati i predstavnici Privredne komore Srbije i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije s kojim je, kaže, razgovarao o situaciji u mestima u Hrvatskoj pogođenim razornim zemljotresom.

''Mi ćemo preuzeti obavezu da sa tim građevinskim kompanijama krenemo u obnovu kuća, prvo u selu Majska Poljana koje je najviše stradalo od zemljotresa. Oko Božića ćemo organizovati sastanak sa kompanijama i zamoliti ih da svaka obnovi po jednu-dve kuće'', istakao je Vesić.

Kako je dodao, Grad Beograd je uplatio 100.000 evra na račun mitroplije zagrebačko-ljubljanske za nabavku mobilnih jedinica za stanovnike sela oko Petrinje koji su ostali bez krova nad glavom i koji, kako je rekao, spavaju u kolima.

Vesić je naveo da će biti objavljen broj žiro računa mitropolije i apelovao na sve koji mogu da uplate novac za obnovu kuća i nabavku mobilnih jedinica.

''Jedna mobilna jedinica košta oko 3.300 evra, molim sve kompanije koje mogu da se uključe i pruže pomoć'', rekao je Vesić.

Kampanja vođena oko Makiškog polja imala za cilj da se zaustavi izgradnja metroa

Osvrnuvši se na kritike koje se tiču Makiškog polja, Vesić je istakao da mi živimo u demokratskom društvu i svako ima pravo na svoje mišljenje, ali da podele oko stavri koje su važne za sve građanje nisu dobre.

"Metro je potreban svima koji žive u Beogradu, kao i našim gostima. Metro je obećan 1971. godine, dakle pre 50 godina. Ove godine ćemo početi da gradimo metro, to je velika istorijska stvar za Beograd. Kako bi bio izgrađen mora da se donese niz urbanističkih planova koji omogućavaju njegovu izgradnju. Prvi takav je plan za Makiško polje. Prvo ćemo u aprilu usvojiti plan generalne regulacije šinskih sistema gde ćemo utvrditi nove trase i tramvaja i beogradskom voza - rekao je Vesić.

Kako je dodao, kampanja oko Makiškog polja vođena je kako bi se zaustvaila izgradnja metroa.

Foto: TV Pink Printscreen

"On je istakao da Makiško polje nema nikakve veze sa vodoizvorištem. Šta više vidimo tu gomilu bespravne gradnje koja je dozvoljavama u ranijim godinama gde svi imaju septičke jame, to je sigurno više ugrožavalo vodoizvorište od prave urbanizacije - naglasio je Vesić.

Naglasio je da su u crvenoj zoni oko vodoizvorišta i svi blokovi uz Savu na Novom Beogradu.

"Ti koji traže da se sve prekine, traže da se sruše svi ovi blokovi", dodao je Vesić.

 Dražen Ostojić, urednik "Srpskog telegrafa", je istakao da ti ljudi, koji kritikuju sve projekte - metro, doktore, sve što funkcioniše..., vrebaju grešku da bi napali vlast i skupljali poene jer nemaju nikakav plan.

Foto: TV Pink Printscreen

"Imali su priliku da grade metro. Još bi bolje bilo da je nešto urađeno. Njima je plan samo da kritikuju", istakao je Ostojić.

#Goran Vesić