AKTUELNO

Samo u jednom lokalu na Vračaru turistički inspektori Sekretarijata za inspekcijske poslove sinoć posle 20h zatekli su čak 87 osoba!

Tokom sinoćne kontrole poštovanja radnog vremena izvršen je pregled 92 ugostiteljska objekata, saopšteno je iz ovog sekreterijata.

U pomenutom lokalu na Vračaru, inspektori su naredili da lokal isprazni, a napisan je prekršajni nalog.

Slična situacija zatečena je u još dva ugostiteljska objekta - na teritoriji gradskih opština Palilula i Stari grad, te su turistički inspektori napisali prekršajne naloge i u ovim slučajevima. Inspekcija je utvrdila da su tri ugostiteljska objekta prekoračila propisano radno vreme, zbog čega su im napisani prekršajni nalozi.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Iz Sekretarijata za inspekcijske poslove najavili su da će i u buduće nastaviti sa kontrolama poštovanja propisanog radnog vremena i apelovali da na ugostitelje da se pridržavaju mera koje je doneo Krizni štab.

Tajne korona žurke

Međutim, ni kontrole, ni mere, ni ograničavanje radnog vremena kafića ni apeli Kriznog štaba i lekara do sada nisu imali mnogo efekta. Broj tajnih žurki u Beogradu raste i sada više nije reč samo o kućnim varijantama žurki. I gradski ugostitelji priključili su se tom "trendu".

Kako "kafansko podzemlje" funkcioniše?

- Prvo preko pouzdanih ljudi moraš da se raspitaš koje kafane rade noću. Drugi korak je da te preporuče vlasniku ili menadžeru objekta koji mora biti siguran da si osoba od poverenja, koja ne može da mu ugrozi "biznis". Potom dolaziš na spisak pouzdanih zvanica, ali tu nije kraj pravilima. Jedno od osnovnih jeste o zabrani parkiranja ispred kafane. Obavezno je i da kad stigneš pozoveš određeni broj telefona i na kraju da kažeš šifru koja je unapred dogovorena - priča jedna Beograđanka koja je nedavno izašla u manju kafanu u prestonici u kojoj, kako kaže, za svakim stolom sedi petoro, najviše sedmoro ljudi.

Foto: Printscreen YouTube

Kako dodaje, pravilima ni tu nije kraj. Postoji i spisak onoga čega gosti moraju da se pridržavaju kad kroče u kafanu, poput zabrane korišćenja telefona, kamera i slikanja, a o čemu s vremena na vreme tokom večeri dobijaju i upozorenja.

Druga strana priče jesu žurke koje su se iz ugostiteljskih objekata samo izmestile u privatne kuće ili stanove. To je, iako protiv svih mera, apela i preporuka, pružilo priliku vlasnicima turističkog smeštaja, da zarade izdavanjem prostora, najčešće vikendica i kuća na obodu gradova. I ovde takođe postoje striktna pravila.

- Poznanstvo je i ovde ključno i ono je ulaznica za žurku. Parti se organizuje uglavnom kada neki od poznatih dižejeva ima online nastup. I ovakvih priča je najčešće na obodu grada, ima ih po kućama na Kosmaju, ali i po Grockoj i mestima koja nisu mnogo udaljena od prestonice. A gosti su najčešće tinejdžeri koji piju i galame - priča sugrađanka Anica.

Na internetu se mogu naći oglasi za izdavanje vikendica na dan. Nalaze se uglavnom nadomak grada, a cena zavisi od toga kakva je kuća, ali i da li se iznajmljuje radnim danom ili vikendom. Cene se kreću od 110 evra, pa naviše.

#Beograd

#Inspekcija

#Kafić