AKTUELNO

Spomenik, delo ruskog vajara i akademika Aleksandra Rukavišnjikova, krasiće Savski trg u Beogradu, a na njegov završetak čekalo se od maja.

Spomenik Stefanu Nemanji je u poslednjim fazama završnice, a od juče je otkriven i dostigao je punu visinu. Kako za Pink kaže zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, na ovaj trenutak čekalo se od postavljanja temelja u maju.

- Danas u 12 sati ovaj spomenik, najveći koji imamo u Srbiji i koji smo podigli posle osam vekova, postaće vlasništvo srpskog naroda. Srećan sam jer se završava i trg i očekujemo da će radovi trajati još oko mesec dana. Trg od 32.000 kvadrata imaće 250 stabala i preko 20.000 metara pešačke zone, sa velelepnim spomenikom Stefanu Nemanji i Železničkom stanicom koja postaje Muzej istorije Srbije, a koji će biti otvoren na Svetog Savu 27. januara – kaže Vesić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ističe da je urađen veliki posao i da je zahvalan predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je predložio podizanje spomenika Stefanu Nemanji.

- Vučić je prvi srpski lider koji je našem velikom vladaru podigao spomenik, niko to nije uradio prethodnih osam vekova. Mi u Gradu smo uradili veliki posao što se tiče uređenja trga i on će biti prelep. Reč je o najvećem pešačkom trgu, a iza Železničke stanice imaćemo dve metro stanice. Savski trg postaće novi centar grada i potpuno će promeniti ovaj deo Beograda – kaže Vesić.

Foto: TV Pink Printscreen

Zamenik gradončelnika otkrio je da je spomenik težak 80 tona, od čega je 56 tona bronze. Visok je 23 metra, a temelji su duboki pet metara.

- Spomenik je visok kao sedmospratna zgrada i stajaće ovde vekovima na ponos i podsećaće da imamo svoju kulturu, svoje vladare, tradiciju i da, hvala Bogu, imamo šta da slavimo – kaže Vesić.

#Goran Vesić

#Spomenik Stefanu Nemanji