AKTUELNO

Od danas će u svim vozilima javnog gradskog prevoza biti dozatori sa sredstvima za dezinfekciju kojima će putnici moći da se dezinfikuju prilikom ulaska ili izlaska iz prevoza, a od juče se vrši i ozoniranje vozila koje će pružiti dodatnu sigurnost u sprečavanju širenja virusa korona u prevozu.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je u špicu na teritoriji grada Beograda 1.654 vozila na ulicama, među kojima su i autobusi, trolejbusi, tramvaji i garnitura BG voza.

Foto: Beograd.rs

 Vesić je rekao da je dozere Grad Beograd uspeo da nabavi zahvaljujući donaciji dve kompanij, koje su obezbedili dve hiljade dozera, kao i 8.000 litara tečnosti za dezinfekciju što je dovoljno za dve nedelje. 

Foto: Beograd.rs

Direktor Instituta za opštu fizičku hemiju u Beogradu Stevan Blagojević rekao je da je sistem ozoniranja prvi razvio Nikola Tesla i to 1896. godine, a da je ozon izuzetno efikasan i da praktično ubija sve bakterije virusa za vrlo kratko vreme. 

-Ono što je bitno kod ozona jeste da je to gas i da probija tamo gde ne možete da doprete i brzo se širi, a još bitnije je da se nakon pola sata sam rastvara, odnosno višak se rastvara u kiseonik - pojasnio je Blagojević.

#dezinfekcija

#dozatori

#prevoz