AKTUELNO

Naredne nedelje Grad Beograd raspisuje tendere za projektovanje i izgradnju šest novih vrtića, najavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Vesić je za rekao da će vrtići biti građeni u naselju Braće Jerković na Voždovcu, naselju Mirijevo na Zvezdari, na Miljakovcu 3 u Rakovici, levoj obali Dunava u opštini Palilula, u selu Stepojevac u Lazarevcu i u centru Mladenovca. 

On je dodao da Grad Beograd u ovom trenutku počinje gradnju, gradi ili je završio čak osam vrtića, prenosi Beoinfo. Podsetio je da je prošle nedelje otvoren novi objekat u Surčinu u koji će ići oko 250 mališana. 

"Trenutno gradimo vrtiće u Ulici Miloja Zakića na Čukarici, Bulevaru patrijarha Pavla u Rakovici, Belom polju u Obrenovcu, Novogradskoj ulici u Zemunu, kao i u Bloku 62 i na Bežanijskoj kosi u Novom Beogradu, a prošle nedelje smo raspisali tender za rekonstrukciju aneksa zgrade gradske opštine Vračar, koji će biti pretvoren u vrtić za oko 300 mališana", kazao je Vesić. 

Otkada se u Beogradu na organizovan način brine o deci, od tridesetih godina prošlog veka, nikada u 18 meseci nije sagrađeno 14 vrtića. 

"Svi vrtići biće završeni do kraja naredne godine. U njima će biti mesta za oko tri hiljade mališana. To je manje-više broj dece koji je na listi čekanja za vrtiće", ukazao je Vesić. 

Dodao je da je pre osam godina na listama čekanja za beogradske vrtiće bilo oko 10.000 dece. 

"Izgradnja ovih 14 vrtića koštaće grad Beograd oko 20 miliona evra. Uprkos otežanim ekonomskim prilikama usled epidemije kovida-19, našli smo novac za izgradnju vrtića, ali i pored toga, što je grad Beograd u poslednje tri godine vratio roditeljima preko 30 miliona evra, koliko im je gradska vlast, u periodu od 2008. do 2012. godine otela, naplaćujući duplo skuplje boravak dece u vrtićima. Tada su roditelji boravak dece u vrtićima plaćali 8.500, pa 9.500 dinara, dok je danas cena oko 5.600 dinara. Za te pare koje su im uzete, a koje smo mi vratili mogli smo da izgradimo još 15 vrtića", naveo je Vesić. 

#Goran Vesić

#vrtići