AKTUELNO

Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu venci su danas položeni i na spomen kosturnicu ruskih vojnika, na Novom groblju u Beogradu.

Vence su položili zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko i drugi predstavnici diplomatskog kora, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja...

Ranije danas, na Novom groblju su povodom Dana primirja položeni venci na Spomen kosturnicu branilaca Beograda i francusko vojničko groblje.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u francuskom gradu Kompjenu potpisano primirje i okončan Prvi svetski rat.

Primirje je potpisano u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, stupilo je na snagu u 11 sati i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

U Srbiji je ovaj dan prvi put zvanično obeležen 2012. godine.

Bocan Harčenko: Da ne dozvolimo da se ponovi svetski rat

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko poručio je danas, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, da je naša obaveza da ne dopustimo ponavljanje tragedije svetskog rata, saopštila je danas ambasada Rusije u Srbiji.

Prema njegovim rečima, na nama je da uradimo sve što je moguće radi utvrđivanja u međudržavnim odnosima duha saradnje, uzajamnog poverenja i dobrosusedstva.

"Samo jedinstvo može dovesti miru i prosperitetu. Neka zauvek traju svetla sećanja na junake. Slava rusko-srpskom bratstvu po oružju", rekao je Bocan Harčenko.

On je podsetio da je tokom Velikog rata na bojištima poginulo preko tri miliona državljana Rusije, kao i da se u Srbiji čuvaju zahvalna sećanja na ruske junake koji su pali na Solunskom frontu i tokom odbrane Beograda.

Kako je rekao, beskrajna ljubav prema Otadžbini i vera u istinu i pravednost pomagale su ruskom narodu da opstane u najsurovijim iskušenjima i u konfliktu koji nije želela.

"Još više su se te njegove osobine manifestovale i u Drugom svetskom ratu, 75. godišnjicu završetka kojeg obeležavamo ove godine. Zahvaljujući tome je sovjetski narod odbranio rodnu zemlju, odigrao odlučujuću ulogu u približavanju Velike Pobede nad fašizmom, doneo oslobođenje porobljenoj Evropi", rekao je ruski ambasador.

#Vesić

#kosturnica

#venci