AKTUELNO

Povodom obeležavanja Dana Primirja u Prvom svetskom ratu danas su položeni venci na francusko vojničko groblje u Beogradu.

Vence su položili zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni, Rusije Aleksandar Bocan Harčenko, SAD-a Entoni Godfri, Nemačke Tomas Šib, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vojske Srbije...

Foto: Facebook.com/Goran Vesić

Vesić je rekao da se danas, na Dan primirja u Prvom svetskom ratu, sećamo velike pobede saveznika, u kojoj je učestvovala i Srbija, kao i svih srpskih i žrtava naših saveznika koje su date za pobedu i slobodu. 

Foto: Facebook.com/Goran Vesić

-Kada je probijen Solunski front u septembru 1918. godine zajedničkom akcijom srpske i francuske vojske trebalo je 45 dana da se oslobodi Srbija, da se pređe više od 600 kilometara i da iz stroja naših protivnika bude prvo izbačena Bugarska, a potom i Austrougarska da bi svega 11 dana kasnije kapitulirala i Nemačka - podsetio je Vesić. 

Foto: Facebook.com/Goran Vesić

Naveo je da je proboj Solunskog fronta bio odlučujući za pobedu u Prvom svetskom ratu i da su hiljade srpskih i francuskih vojnika dali živote u toj velikoj bici i za slobodu Srbije. Zato se, dodao je, svakog 11. novembra sećamo svih naših saveznika, a pre svega hrabrih francuskih vojnika koji su dali svoje živote da bi naša zemlja bila slobodna. 

Zato se, dodao je, svakog 11. novembra sećamo svih naših saveznika, a pre svega hrabrih francuskih vojnika koji su dali svoje živote da bi naša zemlja bila slobodna.

Vesić je naveo da je Srbija u Prvom svetskom ratu izgubila oko 30 odsto ukupnog stanovništva i dodao da smo procentualno dali najveće žrtve u odnosu na broj stanovnika od svih zemalja saveznika.

Foto: Facebook.com/Goran Vesić

Naveo je da smo se u tom ratu izborili za slobodu i pokazali šta znači naša zajednička evropska perspektiva i dodao da danas, kada se sećamo svih žrtava, razmišljamo o tome kako ujedinjeni možemo zajedno da izbegnemo ono što se dogodilo i u Prvom i u Drugom svetskom ratu.

- Danas su počast francuskim vojnicima odali ne samo saveznici - Srbi, Amerikanci, Britanci, Rusi, Italijani već i zemlje koje su poražene u Prvom svetskom ratu, Nemačka i Bugarska, što znači da zajednički, pobednici i poraženi, gradimo novu evropsku budućnost i razmišljamo o tome kako da izbegnemo da se ikada više dogode tako strašni ratovi kao što su Prvi i Drugi svetski rat - zaključio je Vesić.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u francuskom gradu Kompjenu potpisano primirje i okončan Prvi svetski rat. 

Foto: Facebook.com/Goran Vesić

Primirje je potpisano u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, stupilo je na snagu u 11 sati i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine. U Srbiji je ovaj dan prvi put zvanično obeležen 2012. godine. Kao glavni motiv za amblem ovog praznika u našoj zemlji koristi se cvet Natalijine ramonde, a u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.

#Dan primirja

#polaganje

#venci