AKTUELNO

Skulptura "Slepi guslar", posle 104 godine, povodom 11. novembra Dana primirja u Prvom svetskom ratu, biće vraćena sutra na Kalemegdan.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, za "Novosti", potvrdio je da će delo vajara Paša Vučetića, biti otkriveno sutra u 9.00 u blizini Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Beogradskoj tvrđavi.

Vesić je podsetio da je Austro-ugarska 1916. godine odnela ovaj monument, koji je deo kompozicije spomenika Karađorđu.

Foto: Beograd.rs

- Srećan sam jer je moja inicijativa, da se na Kalemegdan vrati skulptura "Slepi guslar", konačno realizovana - naglasio je on.

Skulptura je deo kompozicije spomenika Karađorđu koji se nalazio na Kalemegdanu između 1913. i 1916. i jedini je sačuvani deo spomenika koji su uništili austrougarski okupatori Beograda 1916. godine.

Spomenik Karađorđu razbijen je u paramparčad, a sačuvana je samo ova skulptura koja je bila deo spomeničke kompozicije.

Foto: Beograd.rs

Vesić ukazuje da je skulptura "Slepi guslar" čuvana u Barutani, te da je vlasništvo Muzeja grada Beograda. Spomenik je visok oko dva metra i nalaziće se na kamenom postamentu od 40 centimetara.

Iz Zavoda za zaštitu spomenika Grada Beograda kažu da je skulpturu u originalno stanje vratio vajar Zoran Kuzmanović, a izliveni su delovi koji su nedostajali - deo malog prsta, gusala i štap.

#skulptura

#slepi gusar