AKTUELNO

Hram Svetog Save na Vračaru danas je, na praznik Svete Petke, otvorio vrata za posetice, a na platou ispred hrama u kome je pre nekoliko dana završen velelepni mozaik, danas pre podne nije vladala velika gužva.

Vernici i građani su po obilasku Hrama podelili impresije o mozaiku koji se prostire na površini oko 15.000 kvadratnih metara, sadrži više od 50 miliona komadića, po čemu je Hram jedinstven u pravoslavnom svetu, uz komentare o tome kako moćno i prelepo izgleda, kako je unutrašnji deo Hrama jedinstven u Evropi, te da ga treba posetiti.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

-Nisam očekivala da će tako moćno da izgleda, oduševljena sam. Došla sam samo to da vidim i mislim da je to neverovatno za naše podneblje. Treba da budemo srećni što imamo nešto ovako - utisak je jedne Beograđanke.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Stariji posetilac kaže ostao je nem pred novim izgledom unutrašnjosti Hrama, naglašavajući da to svako treba da vidi.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

-Prekrasno, nemam reči da kažem. Bio sam u mnogim državama, ali ovako lepo nisam video - rekao je on.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Fenomenalno, prelepo, grandiozno, bile su reči posetilaca koje je ekipa Tanjuga zatekla ispred Hrama.

-Najlepši Hram na svetu - rekla je jedna starija gospođa koja često posećuje Hram, a drugi posetilac da treba održavati tradiciju i pokloniti se veri.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

-Tako ćemo uspeti da u zajedništvu ostvarimo nacionalne ciljeve - smatra on, a ostali posetioci koji su pristizali imali su slične impresije, ističući da takvu lepotu nisu nikada ranije videli.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas praznuje dan Prepodobne mati Paraskeve - Svete Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesne i siromašne, a posetiocima je omogućen ulazak u Hram večeras do 20 časova.

U Hramu se inače nastavljaju radovi na uređenju, a 29. oktobra, kako je najavljeno, obići će ga i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Svi koji su došli u Hram danas oko 10 sati nosili su maske, a i distanca se uglavnom poštovala, bududći da u tim trenucima nije bilo gužve, niti redova.

#Hram Svetog Save