AKTUELNO

Hram Svetog Save svedočanstvo je naše neraskidive ljubavi sa bratskim ruskim narodom, ali i simbol snage, moći i kontinuiteta srpske državnosti od vremena Svetog Save do današnje Srbije.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić objavio je na Fejsbuku zadivljujuće fotografije hrama Svetog Save, ali i detalje koje mnogi nisu znali.

- Zadivljujuća lepota kupole hrama Svetog Save ukrašene mozaikom koji se prostire na oko 15 hiljada kvadratnih metara. Ovaj mozaik težak je 320 tona i sastoji se od 50 miliona kamenčića.

Oltar sa Hristovom ikonom, sa rasponom ruku od 17 metara, površine je kao cela Saborna crkva u centru Beograda. Oltarski mozaik Bogorodice gotovo je istovetan onom iz Aja Sofije u Istanbulu – poručio je Vesić.

Ističe da je Hram posvećen Svetom Savi u Beogradu po lepoti i veličini u rangu Aja Sofije sa značajnom razlikom – u njemu se vrši pravoslavno Bogosluženje. Zbog toga hram Svetog Save u Beogradu, u godini kada je Aja Sofija preobraćena u džamiju, postaje novo pokloničko mesto pravoslavnih hodočasnika ne samo sa Balkana već iz celog sveta.

- Hram Svetog Save biće, uz hram Hrista Spasitelja u Moskvi, najveći i najlepši pravoslavni hram na svetu. Osim radova u unutrašnjosti Hrama, izvode se i radovi na uređenju platoa oko Hrama Svetog Save koji će potpuno promeniti čitav ambijent na ovom prostoru i omogućiti sagledavanje lepote Hrama iz svih pravaca – napisao je Vesić i dodao:

"Uz pomoć predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina, kao i uz ogromno zalaganje Srpske pravoslavne crkve i Ruske pravoslavne crkve, završava se izgradnja Hrama koja je započeta još davne 1935. i za koju su mnogi mislili da neće nikada biti završena. To su mogli da misle samo oni koji ne veruju i ne poznaju snagu srpskog naroda! Srbi su kroz izgradnju ovog hrama pokazali da je ljubav prema svojoj veri i Svetom Savi jača od svih iskušenja i nedaća koje su ga snašle u 20. veku."

Zaključio je da je Hram svedočanstvo naše neraskidive ljubavi sa bratskim ruskim narodom, ali i simbol snage, moći i kontinuiteta srpske državnosti od vremena Svetog Save do današnje Srbije.

#Goran Vesić

#Hram Svetog Save