AKTUELNO

Beograd danas obeležava Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu a zamenik gradonačelnika Beogarda Goran Vesić rekao je za TV Pink da istorija ne sme da se zaboravi kao i zahvalnost svima koji su svoje živote dali za slobodu ovog grada.

Vesić je za TV Pink istakao značaj današnjeg dana, ističući da to nije bilomoguće bez ruske podrške.

-Dan kada je naš grad, posle 1. 287 dana duge nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu, oslobođen. Upravo na ovom trgu su se vodile velike borbe. Mnogo je ljudi izgubilo život oslobođavajući grad. U toj borbi živote je dalo 2.953 vojnika Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i 940 crvenoarmejaca. Beograd ih danas slavi i mi smo im zahvalni – rekao je Vesić za TV Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Podsetio je da su srpski i ruski narod dali najviše života u brobi protiv okupatora u Drugom svetskom ratu.

-Danas živimo u slobodi zahvaljući njima. Ovo je veliki dan za našu istoriju. Zato smo danas napravili izložbu o pobedonosnom pohodu Crvene armije. Podsećamo se te velike epopeje. Zbog toga nikada ne smemo da zaboravimo i dozvolimo da dželat postane žrtva i obrnuto – naglasio je Vesić, istiući da istorija ne sme da se zboravi.

-Sećanjem na ove žrtve i datume, sećamo se da smo bili na pravoj strani istorije – dodao je.

Denis Kruglov ispred ambasade Ruske federacije istakao je zanačaj današnje izložbe.

Foto: TV Pink Printscreen

-To su retke slike arhive Ministarstva odbrane Rusije. Zato smo hteli da pokažemo sa građinima Srbije – rekao je Kruglov.

#Goran Vesić