AKTUELNO

Povodom Međunarodog dana slepih i slabovidih osoba, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić razgovarao je danas u Starom dvoru sa predstavnicima udruženja slepih i slabovidih "Gledamo srcem" i najavio donošenje povelje kojom će Grad Beograd i njegove opštine preuzeti određene obaveze u cilju poboljšanja položaja tih osoba.

Vesić je podsetio da je predsednik tog udruženja Boban Veličković odbornik u Opštini Zvezdara i ujedno prvi odbornik koji je slep i slabovid u Srbiji.

To, dodao je, pokazuje da su najzad i predstavnici tog dela naše populacije počeli da ulaze u zvanične institucije što znaci da će se brže rešavati i njihovi problemi.

Vesić je, između ostalog, naveo da je poslednjih godina na teritoriji Beograda urađeno oko 26 kilometara taktilnih staza, kao i da je u poslednje dve godine ozvučeno 89 raskrsnica zahvaljujući kojima slepe i slabovide osobe mogu na tim mestima lakše da pređu ulicu.

Foto: Beograd.rs

Naveo je da to nije dovoljno i da kao društvo treba da učinimo više za slepe i slabovide i istakao da je današnji dan prilika da se podsetimo koje sve obaveze, kao društvo, imamo kada je reč o tim osobama.Dodao je da je danas dogovoreno da Udruženje slepih i slabovidih Beograda, zajedno sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu, pripremi povelju kojom će Grad Beograd i njegove opštine preuzeti određene obaveze u cilju poboljšanja položaja slepih i slabovidih.

"Reč je o merama koje će naše šalter sale učiniti dostupnijim, a kontakt sa administracijom boljim. To podrazumeva i obaveze koje se odnose na izradu novih taktilnih staza, ozvučenih raskrsnica, kao i na pitanja o zapošljavanju", rekao je Vesić.

Dodao je da se prilikom današnjeg susreta razgovaralo i o problemima u javnom prevozu, ozvučenju info-tabli na stajalištima i drugim načinima za pomoć slepim i slabovidim sugrađanima.

"To su sve stvari koje su za društvo male, ali za njih veoma značajne. Zato smo odlučili da napravimo povelju kojom ćemo se obavezati mi, gradske opštine, gradska preduzeća i službe da sarađujemo i uključimo planove ovog, ali i drugih udruženja osoba sa invaliditetom u svoje planove", rekao je Vesić.

Predsednik udruženja "Gledamo srcem" Boban Veličković je rekao da je sastanak sa zamenikom gradonačelnika bio konstruktivan i izrazio zadovoljstvo što će povelja omogućiti da slepi i slabovidi budu vidljiviji u društvu.

#Goran Vesić