AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da u Beogradu neće biti novih mera u borbi protiv virusa korona i podsetio da je za odbranu od zaraze ključna lična odgovornost svakog pojedinca.

Naveo je da trenutno na ulicama prestonice ima 1.641 vozilo javnog prevoza i da je nemoguće izvršiti kontrolu u svakom, kao što je to nemoguće i u blizu 3.000 ugostiteljskih objekata.

"Ukoliko mi sami ne poštujemo mere, nema te kontrole koja može da nas natera", je Vesić h za Studio B, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

On je dodao da je potrebno samo malo discipline,da se nose maske i drži distanca, jer se širenje ove zaraze danas samo na takav način može sprečiti.

"Nema karantina ili ranijeg zatvaranja kafića i restorana", rekao je on ipojasnio da se posle 23 sata organuzuju veća okupljanja poput žurki i koncerata, na kojima je već dokazano da je povećan rizik od prenošenja virusa.

Iz istog razloga, kaže, Brisel je zatvorio sve barove i kafiće u narednih 30 dana, dok u restorane ne može da se uđe bez maski, u Frankufurtu se od 22 sata zatvaraju svi ugostiteljski objekti, u Berlinu ništa osim apoteka i benzinskih pumpi ne može da radi posle 23 sata, dok London zatvara sve posle 22 sata i kazna za kršenje mera je 1.000 funti.

Vesić je rekao da je vakcinacija protiv sezonskog gripa veoma važna u ovoj situaciji jer se na taj način smanjuje pritisak na zdravstveni sistem, te dodao da je u Starom dvoru organizovana dobrovoljna vakcinacija protiv sezonskog gripa.

"Od 53 zaposlena, vakcinisalo se nas 42, od kojih je prvi put vakcinisano njih 36. To znači da su ljudi ipak razumeli ozbiljnost situacije", naveo je zamenik gradonačelnika, dodaje se u saopštenju.

#Beograd

#Goran Vesić

#koronavirus