AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da je prošle nocći u 109 ugostiteljskih, turističkih i trgovinskih objekata izvršena kontrola primene preventivnih mera i napisano osam prekršajnih naloga za kršenje propisanih pravila Vlade Srbije.

Radojičih je primetio da je došlo do popuštanja pažnje kada je reč o broju okupljenih na slavljima, kao i do nepoštovanja mera u javnom prevozu, vrtićima i školama, studentskim domovima.

On je upozorio da je zimski talas epidemije uveliko vidljiv u velikim evropskim zemljama, poput Nemačke, u kojoj broj obolelih eksponencijalno raste, ali i u regionu, ističući da Hrvatska i Mađarska ''obaraju neslavne rekorde''.

''Virus je tu i sa sigurnošću možemo da kažemo da smo u Beogradu na pragu drugog talasa'', naglasio je gradonačelnik, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Radojičić je podsetio na epidemiološka pravila koja su, istakao je, krajnje jednostavna i dokazano skoro stopostotno uspešna - maske, fizička razdaljina, dezinfekcija i izbegavanje okupljanja u većem krugu ljudi.

Naglasio je da je sada vreme za vraćanje pažnje na najviši nivo i pozvao Beograđane da nastave da poštuju pravila.

''Na testu je sve vreme naša ekonomija, na testu će ponovo biti i naš zdravstveni sistem, ali su na testu i naši karakteri. Svako od nas ima pravo da odlučuje o sopstvenom zdravlju, ali kada je reč o virusu, koji se lako prenosi i koji zbog broja obolelih može da ugrozi kapacitete zdravstvenog sistema, stvar je sasvim drugačija'', naveo je Radojičić.

Ponovo je apelovao na građane da se vakcinišu protiv sezonskog gripa, jer, kako je naveo, u slučaju opterećenja zdravstvenog sistema zbog velikog broja obolelih, za lekare će biti teško da razlikuju sezonski grip i Kovid-19.

Dodao je da još uvek nema pouzdanih nalaza o tome koliko je kombinacija ta dva virusa opasna.

#Zoran Radojičić

#prijave