AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić boravio je danas u Banjaluci gde je Skupština najvećeg grada Republike Srpske danas verifikovala povelju o bratimljenju Beograda i Banjaluke, a ovog meseca se očekuje da bude potpisana i formalna povelja o pobratimstvu dva grada.

Događaju u Gradskoj upravi Banjaluke su osim Vesića prisustvovovali gradonačelnici Banjaluke i Novog Sada, Igor Radojičić i Miloš Vučević, kao i načelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Vesić je u ime grada Beograda čestitao na formalnoj odluci da Beograd i Banjaluka postanu bratski gradovi i naveo da će se poveljom formalizovati odnosi dva grada.

Foto: Beograd.rs

– U Beogradu će biti otvorene krajiška i hercegovačka kuća, čime će biti omogućeno da mnogi sugrađani uživaju u proizvodima iz tih krajeva. Danas smo razgovarali i o tome da neki od beogradskih festivala, kao što su Fest, Bitef, Džez festival, imaju svoja skraćena izdanja u Banjaluci. Zbog otkazivanja festivala ove godine takav koncept ne bi mogao da zaživi, ali će sledeća godina dobra prilika da građani Banjaluke dožive muzički doživljaj sličan onom u Beogradu – rekao je Vesić.

Foto: Beograd.rs

Vesić je naveo i da će u narednom periodu, u zavisnosti od epidemiološke situacije, u Banjaluci gostovati dva beogradska pozorišta, Atelje 212 i Beogradsko dramsko pozorište.

– Mislim da su to konkretni načini saradnje i kako se bude saradnja odvijala biće ih još. Sa vladom Republike Srpske razgovarano je o tome da sledeće godine jedan park u Beogradu dobije ime Republike Srpske i da bude rekonstruisan i uređen tako da podseća na te predele – dodao je Vesić i istakao da je najvažnije da Beograd, Banjaluka i Novi Sad sarađuju na dobrobit građana.

Foto: Beograd.rs

Radojičić je istakao da građani Beograda i Banjaluke sarađuju i da su te veze ljudske, porodične, privatne, a da je za Republiku Srpsku u svakom pogledu, i političkom i ekonomskom i nacionalnom, najvažniji partner Srbija.

– Mi ćemo formalno sada podići jednu stepenicu više i moći ćemo da kažemo sa ponosom da je jedna mala Banjaluka pobratim sa jednom metropolom kao što je Beograd – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da je na sastanku bilo više reči o epidemiološkoj situaciji i izazovima sa kojima se gradovi suočavaju u tom pogledu.

Foto: Beograd.rs

– Naši ciljevi, želje i napori usmereni su na to da građani Beograda, Banjaluke i Novog Sada budu zadovoljniji – naglasio je Vučević.

Načelnik Istočnog Sarajeva i predsednik Saveza opština i gradova Republike Srpske, Ljubiša Ćosić, rekao je da je siguran da će bratimljenje Beograda i Banjaluke proširiti saradnju dva grada, te da će mnogi projekti biti realizovani u korist građana.

– Devedeset odsto naših opština i gradova kao gradove i opštine pobratime ima gradove i opštine u Srbiji, nezavisno od toga da li su geografski blizu ili daleko – naveo je Ćosić.

Foto: Beograd.rs

Odbornici Skupštine Beograda su 28. septembra usvojili odluku o bratimljenju Beograda i Banjaluke, dok su Novi Sad i Banjaluka od ranije gradovi-pobratimi.

#Goran Vesić

#Ljubiša Ćosić