AKTUELNO

Manifestacija Dani evropske baštine u 2020. godini slavi nasleđe i obrazovanje – i to kroz ulogu obrazovanja u nasleđu i nasleđa u obrazovanju. Dani evropske baštine deo su velike evropske organizacije koju organizuju Savet Evrope i Evropska komisija.

Program traje od 16. septembra do 17. oktobra, a pripremljeni su brojni sadržaji, u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom. Programi će biti dostupni publici i u digitalnoj formi, a Dani će se obeležavati tradicionalno bogatim programom u Beogradu, u Pirotu, Leskovcu, Novom Sadu, Subotici, Smederevu, Baču, Prokuplju, Knjaževcu, Kladovu, a po prvi put ove godine u obeležavanje manifestacije uključila se i Osnovna škola u Bajinoj Bašti i Kuća starih zanata u Senti.

Ova manifestacija u Beogradu ima dugu tradiciju, a ove godine su svoj značajan doprinos dali i učenici Četrnaeste beogradske gimnazije koji su učestvovali u projektu Ministarstva odbrazovanja.

Foto: TV Pink Printscreen

- Imali su sjajnu ideju i, što je još važnije, realizovali su je. Oni su skrenuli pažnju na 28 objekata, kulturnih celina, o kojima se ne priča dovoljno. Prikupili su podatke i fotografije objekata i objavili ih na sajtu, te su na taj način dali doprinos Danima evropske baštine – izjavio je za Pink gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Dodaje da je važno razgovarati o idejama koje imaju mladi ljudi, jer njihova energija pokreće grad u dobrom pravcu.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da je ova manifestacija svojevrsni doprinos turizmu u Beogradu.

- Kultura i turizam su blisko povezani i mnogi gosti koji dođu u Beograd, pogotovo ambasadori, često nam skreću pažnju da nismo svesni bogatstva koje naš glavni grad ima, ali ova deca jesu i zato nam nova energija pomaže i doprinosi turizmu – rekao je Radojičić.

#Beograd

#Dani evropske baštine

#Zoran Radojičić