AKTUELNO

Na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda u oktobru će biti postavljen spomenik "Večna vatra", kao još jedan simbol sećanja na srpske i ruske vojnike stradale u borbi za oslobađanje grada od nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu.

U Skupštini grada Beograda danas je potpisan Ugovor o donaciji skulpturno-arhitektonske kompozicije, koja će biti postavljena povodom obeležavanja 75. godišnjice pobede nad fašizmom.

Foto: Beograd.rs

Autor spomenika "Večna vatra" je akademik Ruske akademije umetnosti Andrej Tirtišnjikov, a postavljanje je pokrenuto na inicijativu ruskog centra za kulturu u Beogradu.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da će spomenik biti simbol zajedničkog stradanja Srba i Rusa u najvećem sukobu moderne istorije sveta i da su dve zemlje ponosne na svoju antifašističku prošlost.

"Naš zadatak je da sećanje na tu prošlost negujemo i osnažujemo, kako bismo budućim generacijama dali primer i putokaz koliko je vredna borba za slobodu i suverenitet jednog naroda", poručio je Vesić.

Kako je rekao, taj spomenik nije samo simbol stradanja, već i simbol večnog života i stremljenja za slobodom koja je duboko ukorenjena u tradiciji srpskog i ruskog naroda.

"Zahvalni smo našim ruskim prijateljima što su uvek bili uz Srbiju u najtežim trenucima. Politička i ekonomska saradnja Rusije i Srbije dostigla je najviši nivo u istoriji. Uprkos brojnim pritiscima, nikada se nećemo odreći našeg identiteta i naših prijatelja", rekao je Vesić.

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko poručio je da niko neće poljuljati srpsku i rusku tradiciju i prijateljstvo, bratsku saradnju, razumevanje i uzajamnu pomoć.

"Tako je bilo i u najteža vremena...Spomenik će biti simbol sećanja na one žrtve u prošlosti, ali biće i simbol trajnosti naše tradicije", rekao je Bocan-Harčenko.

Foto: Beograd.rs

Ugovor o donaciji potpisali su zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, direktorka Ruskog centra za nauku i kulturu "Ruski dom" Nadežda Kušćenkova, predstavnik Gazstrojproma Danil Šapiro i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Podrška postavljanja i paljenja "Večne vatre" stigla je i od Fondacije Besmrtni puk iz Beograda.

#Goran Vesić

#Spomenik

#Večna vatra