AKTUELNO

Gradsko veće Ljubljane trebalo bi uskoro da donese konačnu odluku o imenovanju jedne ulice u glavnom glavnom gradu Slovenije po Beogradu, istakao je gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

Vozeći se Ljubljanom još se mogu videti mnoge ulične table sa imenima poznatih mesta i ličnosti iz bivše Jugoslavije, ali ne i Beogradska ulica.

Inicijativu da Ljubljana nazove jednu ulicu po Beogradu u avgustu je ljubljanskoj opštini uputio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

"Podržao sam ovaj predlog i on je otišao pred komisiju koja će sledećeg meseca doneti konačnu odluku", potvrdio je na TV Slovenija Janković.

Konačnu odluku o imenovanju Beogradske ulice doneće gradsko veće, a koja bi ulica trebalo da ponese ime po srpskoj prestonici, gradonačelnik Janković nije rekao.

"Ulice koje su predložene su usmerene prema istoku i Beogradu. Bio sam sa predsednikom Vučićem prošle subote i rekao sam mu to. Bio je izuzetno zadovoljan. Ne smemo zaboraviti da su Ljubljana i Beograd gradovi blizanci", istakao je Janković.

"Lepo je setiti se naše zajedničke prošlosti. Mislim da je to dobro rešenje", smatra i Božidar Jezernik, etnolog, kulturni antropolog i dugogodišnji predavač na Fakultetu umetnosti u Ljubljani.

"Iako su nazivi ulica obično neupadljivi, od velikog su simboličkog značaja. Statistike pokazuju da smo, po broju ulica, najbliže veze gradili sa susednom Hrvatskom, jer je čak 14 ulica nazvano po hrvatskim mestima i istorijskim ličnostima, od vođe seljačkih ustanaka Matije Gupca do velikog pesnika Vladimira Nazora. Međutim, ako danas pogledate centar Ljubljane, često ćete pronaći samo imena slovenačkih pisaca iz 19. veka, kao da u Ljubljani niste znali ništa drugo pre i posle toga", ukazao je profesor Jezernik.

#Beograd

#Goran Vesić