AKTUELNO

Deca sa smetnjama u razvoju i u narednoj školskoj godini imaće lične pratioce, izjavila je danas gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Narednih dana biće potpisan novi ugovor, a usluga će, kao i do sada, biti besplatna za sve roditelje.

"Na taj način biće obezbeđeno minimum 450 ličnih pratilaca i u predstojećoj školskoj godini. Takođe, predviđena je i mogućnost proširenja broja pratilaca tokom godine za još 30, a tokom sledeće godine i na dodatnih 20. Na taj način stićićemo do 500", rekla je Stanisavljević.

Ona je dodala da su 2014. godine deci i roditeljima pomagala svega 44 lična pratioca.

Istakla je da usluga tokom pandemije virusa korona nije prestajala, već da je sve prilagođeno novonastaloj situaciji, uz poštovanje uputstava i preporuke Gradskog zavoda za javno zdavlje.

Zahtev za uslugu ličnog pratioca podnosi se nadležnom centru za socijalni rad, a usluga je dostupna deci u predškolskom i školskom uzrastu.

Stanisavljević je rekla da je situacija u prihvatilištima za decu, odrasle i stare zadovoljavajuća, s obzirom na to da nije bilo registrovanih slučajeva.

"Takva povoljna epidemiološka situacija ostvarena je uz veliko požrtvovanje socijalnih radnika", napomenula je Stanisavljević.

Ona je dodala da su sva socijalna davanja planirana i za narednu godinu, kao i dalja ulaganja u ustanove socijalne zaštite, ali i širenje usluga prema potrebama.

#deca sa smetnjama u razvoju

#lični pratioci

#nataša stanisavljević