AKTUELNO

Naselje Leštane u opštini Grocka dobilo je najmoderniju školu u Beogradu, u kojoj će od septembra krenuti oko 600 đaka, izjavio je danas zamenik gradonačelnika.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas novoizgrađenu školu u Leštanima, koja je, kako je tom prilikom ocenio, najmodernija u Beogradu. Vesić je podsetio da se na toj lokaciji nalazila stara, oronula škola iz 1934. godine, kao i montažni objekat napravljen pre tri decenije i namenjen deci do četvrtog razreda, koji je trebalo da bude privremen. O tome koliko su uslovi za nastavu ovde bili loši govori i činjenica da je škola imala poljski toalet, što je, kako je istakao Vesić, bila sramota za Beograd.

Foto: Beograd.rs

Foto: Beograd.rs

– Posle pet stotina dana, sjajnog rada i uloženih skoro šest miliona evra, imamo novu i najmoderniju školu, koja je rezultat saradnje Republike i Grada. Školu može da pohađa 1.440 đaka, odnosno 720 u jednoj smeni ukoliko je nastava odeljenska, kao što sada resorno ministarstvo traži, a ukoliko je kabinetska oko hiljadu đaka. U Leštanima imamo oko 1.300 dece uzrasta od sedam do 15 godina, što znači da će ova škola biti puna – rekao je Vesić, precizirajući da pojedina deca, koja pohađaju nastavu u Vinči, trenutno ne žele da se razdvajaju od svojih drugara, zbog čega će škola započeti rad sa šeststo đaka, ali će se zasigurno narednih godina formirati nova odeljenja.

Foto: Beograd.rs

Obaveza Grada Beograda, istakao je Vesić, jeste da do 1. septembra opremi školu. On je izneo i predlog da škola ponese ime Milutina Garašanina, nakadašnjeg predsednika srpske vlade, Kraljevske akademije, Narodne skuštine, ministra koji je, kao i njegov otac Ilija, bio iz Grocke.

Foto: Beograd.rs

Foto: Beograd.rs

– Tako bismo i kroz školu čuvali sećanje na znamenite Srbe koji su stvarali istoriju Srbije, a u ovom slučaju sećanje na čoveka koji ima veze sa Grockom – kazao je Vesić.

Najavio je i nove projekte u ovom neselju – dom zdravlja i groblje, a pri kraju je i rekonstrukcija vodovodne mreže, naglašavajući da je sve to primer da ljudi u svim delovima Beograda treba da imaju iste uslove.

Foto: Beograd.rs

Foto: Beograd.rs

– To je politika Grada kako bi svi građani osetili da se živi bolje – naveo je Vesić.

Direktor škole „Nikola Tesla” u Vinči Dragoljub Gačić izrazio je zahvalnost Gradu i Republici, kao i Sekretarijatu za obrazovanje i Opštini Grocka, jer se zajedničkim trudom došlo do cilja.

#Goran Vesić

#Leštane

#škola