AKTUELNO

Na današnji dan pre 37 godina, tiho je i bez pažnje tadašnjih medija, preminuo jedan od najvećih genija srpskog filma, čuveni režiser Vojislav Voja Nanović, napisao je na svom fejsbuk profilu zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

On je istakao da je Nanović autor temeljnih filmova naše kinematografije, "Besmrtne mladosti" i "Čudotvornog mača", koji i dan danas imaju kultni status i van granica Srbije.

"Voja Nanović je uticao na ruskog režisera Nikitu Mihalkova koji je jednom prilikom rekao da je počeo da snima filmove samo da bi bio kao Nanović. Osim te izuzetno važne uloge u srpskoj kulturi, Voja Nanović je ostao zapamćen po još dve činjenice, od kojih svaka zaslužuje duboko poštovanje: otkrio je talenat Pavla Vuisića i dao mu šansu da glumi u njegovim filmovima, pomogavši da započne karijera jednog od najvećih srpskih glumaca, i bio je deo male grupe ilegalaca koja je u Beogradu izvela prvi atentat na okupatorskog nacističkog vojnika 1941. godine", napisao je Vesić.

On naglašava da je Voja Nanović sa drugovima bio prvi pravi "Otpisani" u Beogradu, i poslužio je kao jedan od uzora za ovu kultnu seriju.

"Grad Beograd se nedavno odužio ovom našem prethodno nepravedno zaboravljenom geniju dodelivši mu ulicu na teritoriji gradske opštine Voždovac. Nanovića se nije setila lažna srpska elita kojoj su puna usta “beogradskog duha”. Mi svoj dug nismo zaboravili kao ni svoju obavezu da odajemo počast značajnim ličnostima moderne istorije Beograda, onima koji su mnogo dali i učinili za naš grad i narod. Onima koji nisu bili po volji samoproglašenim i lažnim elitama, tadašnjim i sadašnjim, i koje su i Voju Nanovića poslale namerno u zaborav", rekao je Vesić.

Kako kaže, predložiće Komisiji za imenovanje ulica, trgova i spomenika kao i odbornicima Skupštine grada Beograda da pored Voje Nanovića svoja obeležja na beogradskim ulicama i parkovima dobiju još dva genija duha Beograda, takođe namerno potisnuta i zaboravljena od iste lažne elite: pisac Milan Oklopdžić, jednom čuveni Mika Oklop sa Čubure, i pesnik Libero Markoni.

"Njihovoj umetnosti i duhu naš grad duguje mnogo. Na kultnoj knjizi "Kalifornija bluz" Mike Oklopa ponikle su brojne generacije osamdesetih, a njeni rekordni tiraži i uticaj, kao i emocije koje su nosile njene čitaoce, i danas su na posebnoj poziciji. Ista stvar važi i za našeg Libera Makonija, dobrog duha Čubure.Ponosan sam što ću biti deo odluke Grada Beograda da vratimo sećanje na ove velike ljude među Beograđane koji su prethodnih decenija namerno zaboravljani", rekao je Vesić.

#Beograd

#Vojislav Voja Nanović