AKTUELNO

Imena ulica u Beogradu koja su data po crnogorskim toponimima i ličnostima neće biti menjana, izjavio je za podgorički Dan zamenik radonačelnika Beograda Goran Vesić.

Vesić je rekao da Beograd ima Podgoričku ulicu i to na najboljem mestu - na Vračaru.

"Pošto Podgorica ima Beogradsku ulicu i ponosi se njome i mi se u Beogradu ponosimo Podgoričkom ulicom. Tako će i ostati. Mi smo braća i drago nam je što u Podgorici nisu ukinuli Beogradsku ulicu onako kako su to radili u Zagrebu i Sarajevu. Zato se mi u Beogradu ponosimo i Podgoričkom, i Njegoševom, i Cetinjskom i Durmitorskom i mnogim drugim ulicama nazvanim po toponimima i ljudima iz Crne Gore'', rekao je Vesić.

Član podgoričkog Saveta za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Cvetko Vukčević rekao je da Podgorica sigurno neće menjati nazive ulica i pozdravio odluku vlasti Beograda da ne menjaju nazive ulicama dobijene po crnogorskim toponimima i ličnostima.

On je ukazao da je verovatno postojao razlog zašto se menjaju imena nekih ulica u Beogradu, pošto su menjana imena ulica i u Hrvatskoj.

''Beograd je bio centar bivše Jugoslavije i lepo je da ostanu svi ti nazivi dati po našim toponimima. Mi imamo Beogradsku, oni imaju Podgoričku ulicu, i to je uzajamno", rekao je Vukčevih.

On je istakao da je bolje da se menjaju uslovi života nabolje, nego nazivi ulica.

"To što Beograd ne menja nazive ulica datih po našim toponimima znači međusobno poštovanje. Mi poštujemo njih, oni nas i tako bi trebalo da bude kod svih'', kaže Vukčević.

#Goran Vesić